Lax med frasigt parmesan- och basilikatäcke

POPULÄRT
koket.se
Lax med frasigt parmesan- och basilikatäcke
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Lax med frasigt parmesan- och basilikatäcke

17 ingredienser

35 min

Lax bakas i ugn med ett frasig täcke av panko, parmesan och basilika. Till laxen serveras ett lyxigt potatismos smaksatt med brynt smör. En perfekt rätt att lyxa till det med mitt i veckan.

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 kruka färsk basilika, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Potatismos med créme fraiche

  • 900 g mjölig potatis
  • 50 g smör, brynt
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, rivet skal
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Topping

  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 50 g smör, brynt
  • 0,5 citron, i klyftor

Gör så här

  1. Parmesan- och basilikalax
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och salta lätt.
  3. Blanda panko, parmesan, basilika, vitlök och olivolja i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Fördela blandningen över laxen. Tillaga mitt i ugnen 10-15 minuter.
  5. Potatismos med crème fraiche
    Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  6. Bryn smöret och blanda i crème fraiche och rivet citronskal. Håll den ljummen på spisplattan.
  7. Häll av potatisen och pressa genom en potatispress. Blanda i den brynta smörblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Servera fisken med mos och brynt smör, basilkablad och en citronklyfta.