Ugnsbakad lax med gurk-och fänkålssallad samt brynt smörkräm
Ugnsbakad lax med gurk-och fänkålssallad samt brynt smörkräm
17 ingredienser
Vardagslyxig lax i ugn serverad med en krispig och fräsch sallad på gurka, fänkål och äpple med dill och pepparrot samt en ljuvligt god kräm på smetana och brynt smör. Den här rätten kommer inte lämna någon vid middagsbordet besviken.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 500 g laxfilé
- olivolja
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gurk- och fänkålssallad
- 1 fänkål
- 0,5 gurka
- 0,5 äpple
- 1 msk färsk dill, finhackad
- 1 msk färsk pepparrot, riven
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1 citron, saften
- salt
- svartpeppar, nymalen
Brynt smörkräm
- 2 dl smetana
- 100 g smör
- salt
Tillbehör
- kokt potatis (gärna delikatesspotatis)
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Gnid in laxen med olivolja. Salta och peppra den runtom. Lägg i en ugnsform och låt baka i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är ca 50 grader.
- Hyvla fänkålen, gurkan och äpplet tunt.
- Blanda med dill, pepparrot, rapsolja, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Låt stå i kylen fram till servering.
- Bryn smöret i en kastrull under omrörning. Ta från värmen och låt svalna något.
- Häll över det klarade smöret i en behållare, spara till servering.
- Blanda samman bottensatsen av det brynta smöret med smetanan. Smaka av med salt.
- Servera laxen med gurk- och fänkålssalladen, den brynta smörkrämen samt resterande brynt smör.