Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

Foto: ViktVäktarna
Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos
14 ingredienser
Ugnsbakad lax med härlig topping gjord på ströbröd, basilika, dill, parmesan och citron. Serveras med krämigt potatismos.
Klicka här för att få fler smarta recept eller bli medlem i ViktVäktarna.
Ingredienser
- 600 g lax
- 2 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 3 msk ströbröd
- 2 msk färsk dill, hackad
- 2 msk färsk basilika, hackad
- 3 msk parmesanost, riven
- 1 citron
- 500 g morot
Potatismos
- 800 g potatis
- 1 dl lättmjölk (0,5 %)
- 1 tsk flytande margarin
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka potatis.
- Lägg lax med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
- Blanda ströbröd, dill, basilika och riven ost. Riv i skalet och pressa i saften från halva citronen. Krydda med salt och peppar. Lägg örtblandningen på laxen och ställ in formen mitt i ugnen i tills den har en innertemperatur på 54-56°, ca 15-20 minuter.
- Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen tillsammans med mjölk och margarin till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
- Riv morötter.
- Servera laxen med potatismos, citronklyftor och rivna morötter.
TIPS!