Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos ny
Foto: Köket.se

Lax i ugn med krispigt örttäcke och potatismos

Från: Köket

14 ingredienser

Ugnsbakad lax med härlig topping gjord på ströbröd, basilika, dill, parmesan och citron. Serveras med krämigt potatismos.

För att göra receptet lättare, byt ut grädden mot vatten i laxen, och minska ner på mängden smör i potatismoset och välj en lättmjölk istället för standard.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lax
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 msk ströbröd
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 2 msk färsk basilika, hackad
  • 3 msk parmesanost, riven
  • 1 citron
  • 500 g morot

Potatismos

  • 800 g potatis
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 4-5 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och koka potatisen.
  2. Lägg lax med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Eller om du har frusna laxfiléer så lägger du dom direkt i formen.
  3. Häll i grädde och smula ner buljongtärningen.
  4. Blanda ströbröd, dill, basilika och riven ost. Riv i skalet och pressa i saften från halva citronen. Krydda med salt och peppar. Lägg örtblandningen på laxen och ställ in formen mitt i ugnen i tills den har en innertemperatur på 54-56 grader, ca 15-20 minuter, eventuellt lite längre om du har frusna filéer.
  5. Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen tillsammans med mjölk och smör till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
  6. Riv morötter.
  7. Servera laxen med potatismos, citronklyftor och rivna morötter.