Sotad och gravad lax på rågbröd

Sotad och gravad lax på rågbröd
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Sotad och gravad lax på rågbröd

2

21 ingredienser

1 h

Sotad och gravad lax på rågbröd med hovmästarsås, laxrom, pressgurka och isad silverlök.

Ingredienser

portioner4

Lax, laxrom och rågbröd

  • 400 g lax, skinnfri
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 knippe dill
  • 1 tsk fänkål, torkad och grovt mald
  • 1 tsk dillfrö, grovt mald

Hovmästarsås

  • 4 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk senap
  • 3 msk honung (grovkornig)
  • 5 dl rapsolja
  • 1 knippe dill, plockat och hackat
  • salt

Pressgurka

  • 0,75 gurka, skivad
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • salt

Isad silverlök

  • 1 silverlök

Servering

  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 50 g laxrom
  • 0,5 kruka dill

Gör så här

  1. Lax, laxrom och rågbröd
    Blanda socker och salt.
  2. Skär laxen i 2 cm breda längder, gnid in laxen med socker/saltblandningen. Lägg dill ovanpå och låt grava i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Skölj hastigt av laxen från överflödigt socker och salt och torka väl på papper.
  4. Gnid in laxen med fänkål och dill, sota i torr maximalt het panna runt om några sekunder på varje sida. Ta upp och låt kallna.
  5. Skiva laxen i 1 cm tjocka skivor.
  6. Hovmästarsås
    Vispa ihop senap och honung i en skål. Tillsätt  oljan långsamt i en tunn stråle under vispning. Avsluta med dill och smaka av med salt. 
  7. Pressgurka
    Koka upp ättika, socker och vatten, låt kallna. Salta gurkan och lägg i press i durkslag ca 30 minuter. Lägg den urpressade gurkan i skål och slå på den kalla lagen.
  8. Isad silverlök
    Skiva silverlöken fint, spola sedan i vatten med isbitar i ca 10 minuter.
  9. Servering
    Lägg ut skivor av lax på rågbrödet, toppa med hovmästarsås, pressgurka, isad silverlök, laxrom och dill.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Supergod och krämig avokadopasta

Enkla tips!

Skapa nya rätter med resterna i kylen

Läs mer