Sotad och gravad lax på rågbröd

Sotad och gravad lax på rågbröd
Foto: Tv4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Sotad och gravad lax på rågbröd

2

21 ingredienser

1 h

Sotad och gravad lax på rågbröd med hovmästarsås, laxrom, pressgurka och isad silverlök.

Ingredienser

portioner4

Lax, laxrom och rågbröd

  • 400 g lax, skinnfri
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 knippe dill
  • 1 tsk fänkål, torkad och grovt mald
  • 1 tsk dillfrö, grovt mald

Hovmästarsås

  • 4 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk senap
  • 3 msk honung (grovkornig)
  • 5 dl rapsolja
  • 1 knippe dill, plockat och hackat
  • salt

Pressgurka

  • 0,75 gurka, skivad
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • salt

Isad silverlök

  • 1 silverlök

Servering

  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 50 g laxrom
  • 0,5 kruka dill

Gör så här

  1. Lax, laxrom och rågbröd
    Blanda socker och salt.
  2. Skär laxen i 2 cm breda längder, gnid in laxen med socker/saltblandningen. Lägg dill ovanpå och låt grava i rumstemperatur ca 1 timme.
  3. Skölj hastigt av laxen från överflödigt socker och salt och torka väl på papper.
  4. Gnid in laxen med fänkål och dill, sota i torr maximalt het panna runt om några sekunder på varje sida. Ta upp och låt kallna.
  5. Skiva laxen i 1 cm tjocka skivor.
  6. Hovmästarsås
    Vispa ihop senap och honung i en skål. Tillsätt  oljan långsamt i en tunn stråle under vispning. Avsluta med dill och smaka av med salt. 
  7. Pressgurka
    Koka upp ättika, socker och vatten, låt kallna. Salta gurkan och lägg i press i durkslag ca 30 minuter. Lägg den urpressade gurkan i skål och slå på den kalla lagen.
  8. Isad silverlök
    Skiva silverlöken fint, spola sedan i vatten med isbitar i ca 10 minuter.
  9. Servering
    Lägg ut skivor av lax på rågbrödet, toppa med hovmästarsås, pressgurka, isad silverlök, laxrom och dill.