Gravad lax med smörkokt färskpotatis och dillsås

POPULÄRT
Gravad lax med smörkokt färskpotatis och dillsås
Foto: TV4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Gravad lax med smörkokt färskpotatis och dillsås

13

22 ingredienser

40 min + 20 h i kylen

Sommar på en tallrik! Skivor av gravad lax serveras med underbart god färskpotatis kokt i smör och en kall sås med smak av dill och kummin. 

Ingredienser

portioner4
  • 500 g laxfilé med skinn
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 8 enbär, smulade mellan fingrarna
  • 1 citron, finrivet skal
  • ev 2 msk gin
  • 1 knippe dill
  • 800 g färskpotatis, tvättad och skivad i 0,5 cm tunna skivor
  • 200 g smör
  • 6 dl vatten
  • 2 silverlökar, skivade
  • 2 citroner, saft och finrivet skal
  • 125 g salladslök, fint skivad
  • 0,5 knippe dill, grovt skuren
  • salt
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk hel kummin, stött
  • 0,5 knippe dill, grovt skuren
  • 1 kruka gräslök, finskuren
  • salt

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, peppar, enbär och citronskal. Gnid in laxen med blandningen och skeda över gin.
  2. Lägg laxen i påse och häll över överbliven gravblandning. Knyt ihop påsen och låt stå i rumstemperatur 2 timmar för att få igång gravningen. Ställ sedan i kylen och låt grava ca 20 timmar, vänd laxen några gånger under tiden.
  3. Låt gräddfilen rinna av i kaffefilter över natten i kylen.
  4. Ta ut laxen ur påsen, ta bort lite av dill, peppar och enbär. Skär i grova skivor.
  5. Koka upp smör, vatten, citron och salt i en kastrull. Lägg i skivad potatis och lök och koka försiktigt i ca 10 minuter.
  6. Häll av det mesta av vätskan men spar lite på botten. Avsluta med av blanda ner salladslök och dill.
  7. Blanda den avrunna gräddfilen med dijonsenap, kummin, dill och gräslök. Smaka av med salt.