Ugnsbakad lax i lime- och chilisås

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad lax i lime- och chilisås
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Ugnsbakad lax i lime- och chilisås

19 ingredienser

Lax bakas i ugnen i en underbart god och krämig sås smaksatt med chili, lime och koriander. En perfekt middag som sköter sig själv i ugnen och serveras med en krispig sallad i sötsyrlig dressing.

Se Jennie Walldén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

  • 700 g laxfilé (färsk laxsida)

Lime- och chilisås

  • 4 dl crème fraîche
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 2-3 msk sambal oelek
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 msk honung
  • 2 salladslökar, tunt strimlad
  • 1 röd chilifrukt, strimlad
  • 1 kruka färsk koriander, fint hackad

Spenat- och kålrabbisallad

  • 1 kålrabbi, tunt hyvlad
  • 2 salladslökar, tunt strimlade
  • ca 80 g färsk spenat
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2-3 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 1 kruka färsk koriander

Till servering

  • 4 port jasminris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen, använd korianderstjälkarna till såsen och hälften av bladen till topping och hälften till salladen. Använd allt skal från limen, men bara hälften av saften.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform.
  4. Slå på såsen och baka i ugnen i 15 minuter.
  5. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  6. Hyvla kålrabbin tunt. Strimla salladslöken. Blanda ihop salladsdressingen med socker, fisksås, vitlök och lime. Blanda med spenat och kålrabbi. Avsluta med salladslök och koriander.
  7. Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fint skuren chili och salladslök.