Gravad lax

Gravad lax 2025
Foto: Köket.se
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Gravad lax

5 ingredienser

2 dygn

Att göra egen gravad lax är enkelt och mycket billigare än att köpa färdigt. Här är ett bra recept för dig som vill grava egen lax.

Välj norsk, odlad lax. Väljer du annan lax bör du frysa den i minst tre dygn för att eliminera risken för parasiter. Läs mer om laxfiske hos WWF.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Gravad lax

  • 1 kg lax, färsk (odlad laxfilé i bit med skinn)
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 0,5 dl dill, grovhackad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  3. Skär dill grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  4. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
  5. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.