Gravad lax

Gravad lax
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Gravad lax

5 ingredienser

2 dygn

Att göra egen gravad lax är enkelt och mycket billigare än att köpa färdigt. Här är ett bra recept för dig som vill grava egen lax.

Ingredienser

portioner

Gravad lax

  • 1 kg färsk lax av mittenbiten, med skinn och ben
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 0,5 dl dill, grovhackad

Gör så här

  1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  3. Skär dill grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  4. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
  5. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.