Så fixar du festen - Mischa Billings bästa tips

Vi känner henne som den smaksäkre jurymedlemmen från Sveriges mästerkock. Här delar Mischa Billing med sig av sina bästa tips för hur du får till den där välkomnande känslan och avslappnade atmosfären på middagsbjudningen.

Hur välkomnar du dina gäster?

- När gästerna kommer så har jag dukat fram snygga fat fyllda med matiga snittar (se tips nedan), en liten dryckesbuffé på tre till fyra olika viner och några alkoholfria alternativ. Jag utgår alltid ifrån mig själv vad jag gillar och blir glad över när jag väljer vad jag ska bjuda på. Ställ gärna fram en skål med till exempel chips eller salta pinnar, det signalerar en avslappnad atmosfär.

Bordsplacering eller inte?

- Gärna bordsplacering, det visar att man som värd har tänkt till och så slipper gästerna stå och känna sig obekväma och fundera på vart de ska sätta sig. Det är en gest jag själv uppskattar när jag är bortbjuden. En annan detalj som förstärker omtanken i bjudningen är att vattenkaraffer, smör och bröd redan är framdukat på bordet när gästerna slår sig ner, och se gärna till så att alla gäster har hunnit få något i sitt glas.

Jag vill att mina gäster ska känna sig avslappnade, få skratta och snacka mycket, helt enkelt ha en trevlig kväll när de kommer hem till mig.

Hur får man igång samtalet vid bordet?

- Tänk till kring antalet gäster när du planerar din bjudning. Sex till max tio personer är ett bra antal för ett samtal, då har alla möjlighet att vara med i ett stort gemensamt snack men kan också prata i en mindre grupp på två till tre. Sen brukar jag duka så att det blir lite trångt, då måste man hjälpas åt med stolar och annat för att få plats, ett bra sätt att få igång samtal. Jag serverar gärna maten på fat, när gästerna sträcker sig efter fat eller bjuder sin bordsgranne blir det också ett naturligt sätt att få igång samtalet kring bordet. 

Och hur avslutar man snyggt?

- Jag brukar undvika att ha långa sittningar där man sitter länge på en och samma plats. Ett tips är att köra desserten som stående mingel är gästerna kan prata runt med vem de vill och stå eller sitta i soffan som de själva behagar. En personlig favoritdessert är chokladfondant. Vill du skippa desserten så är det gott att avsluta måltiden med ost och bubblor. Gärna roséchampagne, som ju är otroligt läcker tillsammans med färskost och kittost eller en brie de meaux. Även cava funkar fint. I stället för att avsluta middagen med sprit
dricker jag hellre ett glas kallt bubbel, och där får tjockleken på plånboken avgöra vilken sort det blir.

Prosecco, cava och champagne, vad är skillnaden? Se ett klipp och hör Mischa berätta om skillnaden på våra favoritbubblor >>

Som den smakexpert du är, ge oss tips på en 
oväntat bra smakkombo att testa.​

​- Jordärtskocka och pinot noir funkar jättebra. Även ostbågar och pinot noir blir en lyckad smakupplevelse.

Mischa tipsar om 3 snittar 

  • En snitt med skagenröra är ett säkert kort som alltid går hem.
  • En skiva paté bjuder jag också gärna på.
  • Och så en lite hetare ratatouille på en knaperstekt brödskiva.

Mischas bästa festtips 

  • Bjud på något som du känner dig trygg med och som du vet att du kommer att lyckas med. Lägg gärna till någon extra komponent till ditt säkra kort för att få det att kännas extra elegant.
  • Gör generösa uppläggningar på fat, då kan var och en ta precis så mycket de vill.
  • Allt måste inte vara perfekt. Livet ska inte vara perfekt utan det ska levas.