Ernsts kryddiga viltpaté

85 röster
1-2 patéer
1-2 patéer

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1,3 kg älgfärs
  • 500 g fläskfärs
  • 200 g nötlever
  • 2 ägg
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk viltfond
  • 30 g torkad svamp (trattkantareller och/eller Karljohan)
  • 1 kruka timjan
  • 1 dl rågsikt
  • 6 enbär
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 1 msk muscovadosocker
  • 4 tsk salt
  • 0,5 muskot
  • 280-420 g bacon [2-3 förp]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg färserna i en bunke.
  2. Skiva och fräs löken mjuk i olivolja.
  3. Mixa fräst lök, vitlök, ägg, lever, rödvin, viltfond, torkad svamp, timjan, rågsikt, enbär, rosmarin och socker till en fin smet.
  4. Häll smeten över färsen, salta och riv över muskot. Blanda färsen smidig.
  5. Klä en eller två mindre brödformar med bacon, låt bacon hänga ut över kanten så att det går att klä patén på ovansidan. Fyll upp formen halvvägs och tryck ut eventuella luftfickor och fyll upp resten av formen och tryck ut ev luftfickor igen. Klä in och fläta bacon på paténs ovansida så att ett vackert “pilmönster” bildas.
  6. Placera patéformen i ett vattenbad och täck med aluminiumfolie och baka patén till en innertemperatur på 70 grader. Låt svalna innan du avlägsnar formen.
15 december 2016