Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

Oxfilé - så ska du steka den

Stekt oxfilé är en klassiker när det ska vara riktigt festligt. Här är 6 enkla steg till perfekt kött med knepen du inte vill missa!
koket.se
Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

Sätt på videon för att se stjärnkocken Thomas Sjögren visa steg för steg hur du steker oxfilé till perfektion.

Steka oxfilé - steg för steg:

  1. Ta fram oxfilén ur kylen i god tid så köttet hinner bli rumstempererat. Om du köpt hel bit, skär i tjocka skivor.

  2. Torka av oxfilén med hushållspapper så ytan är torr.

  3. Häll upp olja i en kall panna, helst gjutjärn och hetta upp ordentligt. Lägg i köttet så att du inte täcker med än 2/3 av stekpannans yta, annars kyls pannan ner av köttet. Salta och bryn köttet på alla sidor. Tillsätt sedan en generös klick smör, en krossad vitlöksklyfta och örter om du vill. Välj en ört som är ganska tålig som timjan, rosmarin eller salvia.

  4. Ös köttet med smöret i pannan medan du steker. Hett tips! Flytta köttbiten till andra sidan i stekpannan när du vänder, för där är det ju varmare om den sidan varit tom innan. När köttet fått en fin yta lägger du över det i en ugnssäker form. Låt smör, vitlök och örter följa med i ugnen.

  5. Använd en köttermometer för att få köttet som du vill ha det. Oxfilé är en exklusiv råvara så det är viktigt att hantera den varsamt och inte översteka så att köttet inte blir torrt och tråkigt. Thomas steker oxfilén på 120 grader till 48 grader (temperaturen stiger när köttet får vila).

  6. Låt oxfilén vila innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven i den.

RECEPT: 10 tips på nyårsmeny

Benämning Tillagning Temperatur
Rare Blodig/röd oxfilé ca 50- 55˚C
Medium Lätt röd/rosa oxfilé ca 55-60˚C
Medium-well Lätt genomstekt oxfilé ca 60-65˚C

Oxfilé till festmiddagen