Pepparstekt oxfilé med rostad morotskräm och krispig ostronskivling

Pepparstekt oxfilé med rostad morotskräm och krispig ostronskivling
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Pepparstekt oxfilé med rostad morotskräm och krispig ostronskivling

162

4 steg att laga

28 ingredienser

Pepparstekt oxfilé med steksky, morotskräm med ost, vinägerglaserade betor och krispig ostronskivling. Så här firar du nyår enligt Tom Sjöstedt!

Ingredienser

portioner4 portioner

Pepparstekt oxfilé med steksky

  • 4 bit oxfilé (á 150 g)
  • 1 msk rosépeppar, mixad
  • 1 msk grönpeppar, mixad
  • 1 msk svartpeppar, mixad
  • salt
  • olja
  • smör
  • vitlök
  • timjan, till stekning
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl kalvfond

Morotskräm med ost

  • 600 g morot, skalad
  • 200 g vällagrad ost, riven
  • 2 dl grädde
  • salt

Vinägerglaserade betor

  • 400 g polkabeta
  • 400 g gulbeta
  • 1 msk smör
  • 1 msk champagnevinäger
  • salt

Krispig ostronskivling

  • 200 g ostronskivling
  • matolja
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 1 polkabeta, skuren i strimlor
  • 1 ask krasse, klippt
  • 1 knippe plockad röd oxalis

Gör så här

  1. Pepparstekt oxfilé med steksky
    Krydda köttet med pepparsorterna och salt ordentligt. Bryn i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 54 i innertemperatur. Spara allt i pannan och gå i med rödvin och kalvfond. Koka ihop till en bra och god steksky.
  2. Morotskräm med ost
    Dela morötterna i mindre bitar, ringla lite matolja över, salta och rosta i ugnen på 175 grader tills de är mjuka, cirka 20-30 minuter. Mixa slät i blender med grädde och ost. Smaka av med salt. Klart!
  3. Vinägerglaserade betor
    Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skala och skär polkabeta i tärningar och gulbeta i klyftor. Glacera i smör och vinäger innan servering. Smaka av med salt.
  4. Krispig ostronskivling
    Riv svampen i mindre bitar. Stek knaprig i olja. Tillsätt smöret i slutet. Smaka av med salt och peppar.