Pepparstekt oxfilé med rostad morotskräm och krispig ostronskivling

34 röster
4
Pepparstekt oxfilé med rostad morotskräm och krispig ostronskivling
Foto: TV4

Pepparstekt oxfilé med steksky, morotskräm med ost, vinägerglaserade betor och krispig ostronskivling. Så här firar du nyår enligt Tom Sjöstedt!

Visa mer
4

Du behöver

Pepparstekt oxfilé med steksky

  • 4 bitar härlig oxfilé à 150 g
  • 1 msk rosépeppar, mixad
  • 1 msk grönpeppar, mixad
  • 1 msk svartpeppar, mixad
  • salt
  • olja och smör
  • vitlök
  • timjan, till stekning
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl kalvfond

Morotskräm med ost

  • 600 g skalad morot
  • 200 g vällagrad ost, riven
  • 2 dl grädde
  • salt

Vinägerglaserade betor

  • 400 g polkabeta
  • 400 g gulbeta
  • 1 msk smör
  • 1 msk champagnevinäger
  • salt

Krispig ostronskivling

  • 200 g ostronskivling
  • matolja
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar

Garnering

  • 1 polkabeta, skuren i strimlor
  • 1 ask klippt smörgåskrasse
  • 1 knippe plockad röd oxalis

Gör så här

  1. Pepparstekt oxfilé med steksky
    Krydda köttet med pepparsorterna och salt ordentligt. Bryn i olja och smör med vitlök och timjan. Baka klart i ugnen på 100 grader till 54 i innertemperatur. Spara allt i pannan och gå i med rödvin och kalvfond. Koka ihop till en bra och god steksky.
  2. Morotskräm med ost
    Dela morötterna i mindre bitar, ringla lite matolja över, salta och rosta i ugnen på 175 grader tills de är mjuka, cirka 20-30 minuter. Mixa slät i blender med grädde och ost. Smaka av med salt. Klart!
  3. Vinägerglaserade betor
    Koka betorna mjuka i saltat vatten. Skala och skär polkabeta i tärningar och gulbeta i klyftor. Glacera i smör och vinäger innan servering. Smaka av med salt.
  4. Krispig ostronskivling
    Riv svampen i mindre bitar. Stek knaprig i olja. Tillsätt smöret i slutet. Smaka av med salt och peppar.
23 december 2017
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept