Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås

Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

1 h

Lyxig middag med tournedos på oxfilé serverad med en smörig madeirasås med tryffel, potatisfondant och fräst samt friterad svartkål.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 800 g oxfilé
  • färsk timjan
  • vitlök
  • smör
  • olja

Potatisfondant

  • 4 bakpotatisar
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 50 g märgben
  • färsk timjan
  • vitlök
  • olja
  • salt
  • peppar

Smörig madeirasås med tryffel

  • 2 dl madeiravin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 morötter
  • 2 schalottenlökar
  • 1 stjälk svartkål
  • 1 kvist färsk timjan
  • 20 g märgben
  • 100 g smör

Svartkål

  • 1 knippe svartkål
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • neutral olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Håll skärmen tänd

Potatisfondant

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär potatisarna som cylindrar och dela så det blir två bitar av varje potatis. Lägg potatisarna i kallt vatten i ca 5 min. Ta upp och torka av med papper tills helt torra.
  3. Hetta upp olja på högsta värme i en panna och ställ potatisarna på högkant i pannan och stek på båda sidor tills de är gyllene.
  4. Ta ut potatisarna och torka ur oljan. Lägg tillbaka potatisarna i pannan på medelhög värme och bryn med smör, benmärg, vitlök, timjan, salt och peppar.
  5. Tillsätt på kycklingbuljong när smöret blivit gyllenbrunt och sätt pannan i ugnen i ca 30 min.

Smörig madeirasås med tryffel

  1. Finhacka schalottenlök, morot och svartkål.
  2. Fräs grönsakerna blanka i olja i en liten kastrull. Häll i madeira och låt det koka upp.
  3. Tillsätt kalvfond och timjan och låt reducera till ca 2-3 dl.
  4. Sila såsen genom en fin sil och ner i en ren kastrull. Krama ur all vätska ur grönsakerna.
  5. Koka upp igen, vispa i 2 msk kallt smör och märgben. Krydda såsen med salt och peppar och riv i tryffel efter smak.

Tournedos

  1. Skär ut ca 3 cm tjocka bitar från en oxfilé och krydda biffarna med salt.
  2. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Ge biffarna rejäl stekyta på alla sidor. Sänk temperaturen och tillsätt en stor klick smör i pannan tillsammans med svartpeppar, 2 klyftor vitlök och en kvist timjan. Ös biffarna i några minuter och ta sedan av från plattan.
  3. Ställ in biffarna i ugnen på 120 grader, över- och undervärme tills innertempen är 52 grader. Ta ut och låt biffarna vila i minst 10 minuter.

Svartkål

  1. Finhacka 4 blad svartkål och syra i en skål med vinäger, honung och salt.
  2. Grovhacka 4 blad och fritera i olja på 150 grader. Salta innan servering.
  3. Lägg upp alla komponenter enligt bild på tallrikar.