Oxfilé med jordärtskockspuré och vinägerskysås

Från Sverige Oxfilé med jordärtskockspuré och vinägerskysås
Foto: Köket.se

Oxfilé med jordärtskockspuré och vinägerskysås

22 ingredienser

60 min

En lyxig och relativt lättlagad nyårsmiddag där flera moment går att förbereda. En klassisk oxfilé, len puré på jordärtskockor, syrlig skysås och krispiga svartkålschips - en lyxig middag på nästan bara svenska råvaror.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 700 g oxfilé (Från Sverige)
  • rapsolja, till stekning (Från Sverige)
  • smör, till stekning (Från Sverige)
  • 1 klyfta vitlök (Från Sverige)
  • 3 kvistar färsk timjan (Från Sverige)

Vinägersky

  • 1 rödlök (Från Sverige)
  • 3 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 2 kvistar färsk timjan (Från Sverige)
  • 1 lagerblad
  • rapsolja, till stekning (Från Sverige)
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 l vatten

Jordärtskockspuré

  • 500 g jordärtskocka (Från Sverige)
  • 300 g potatis (Från Sverige)
  • 2 dl mjölk (Från Sverige)
  • 2 dl grädde (Från Sverige)
  • 2 msk smör (Från Sverige)
  • salt

Svartkålschips

  • 100 g svartkål (Från Sverige)
  • rapsolja (Från Sverige)
  • salt

Gör så här

Rostade svartkålschips

  1. Svartkålschipsen går utmärkt att göra i förväg. Sätt ugnen på 150 grader varmluft, skölj och dela svartkålen till lagom stora bitar. Massera in lite olja och krydda med salt. Rosta i ugnen i ca 15 minuter, eller tills den är torr och krispig.

Vinägerskysås

  1. Även vinägerskyn går bra att förbereda dagen innan och bara värma på inför servering. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, timjan och lagerblad tillsammans med olja i en kastrull tills det mjuknat. Slå över vatten, fond och vinäger.
  2. Låt reducera ner ordentligt tills ca 2-3 dl återstår, eller till den konsistens och smak du vill ha på skyn. Smaka av. Såsen har mycket syra, men det kommer gå fint ihop med den söta purén. Sila av såsen och värm på innan servering.

Jordärtskockspuré

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen och koka dem mjuka i en kastrull med mjölk och grädde. Sila över vätskan i en skål när rotsakerna kokat klart. Mixa till en slät puré, rör ner en klick smör och smaka av med salt. Tillsätt eventuellt lite av kokvätskan för att få önskad konsistens.

Oxfilé

  1. Salta oxfilén runt om. Hetta upp en stekpanna med olja.
  2. Bryn köttet runt om, tillsätt en rejäl klick smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan. Ös köttet under stekningen. Bryn tills köttet fått en fin yta.
  3. Lägg över oxfilén i en ugnsfrom och ställ in i ugnen och tillaga på 150 grader tills köttets innertemperatur är 53 grader.

Från Sverige-märkningen gör det enkelt att välja svenskt kött.

TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Salamikorgar med rostad vitlökskräm

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer