Svenskmärkning köttbullar i pannalogo_fran_sverige

Svensk mat – vad är det egentligen?

Silltårta och fredagstacos i all ära, men vad är det egentligen som definierar svensk mat? Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

1 köttbulle, 5 kriterier

Det finns fem kriterier som avgör om maten kan få den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Det här gäller:

  • Kött kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Grönsaker, frukt och växter är odlade i Sverige.
  • Varan är tillverkad, det vill säga förädlad och förpackad i Sverige.
  • Företaget som gjort varan är kontrollerat i Sverige.
  • I en vara som innehåller flera ingredienser är minst 75% svenskt och innehåller den kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Köttbullar är ett exempel.

Svenskmärkning köttbullar rullade

Om vi tar köttbullar som är märkta med Kött Från Sverige som ett exempel: Köttet i köttbullen måste komma från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Köttbullarna är även förädlade och förpackade i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Och serverar du Från Sverige-märkt potatis så är den odlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta!

Kan en mangoyoghurt vara Från Sverige?

Ja! Mangoyoghurt är ett gott exempel på en vara som innehåller flera ingredienser, och för dem gäller speciella regler. Minst 75 procent är svenskt och innehåller den kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är det alltid utan undantag 100 procent svenskt. Därför kan en mangoyoghurt gjord på svensk mjölk märkas med Mjölk från Sverige och en bulle med kanel kan märkas med Från Sverige.

Lätt att välja svenskt

Svenskmärkning hylla med vippa Som tur är finns det märket Från Sverige som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken! Titta efter märket nästa gång du går och handlar så är du med och stöttar svenska bönder och livsmedelsföretag. Här kan du läsa mer om varför du ska välja svenska råvaror.

Svenska råvaror - all världens mat

Det bästa av allt är att svenska råvaror funkar till all världens mat! Har du till exempel testat att steka grillost (svensk motsvarighet till halloumi) och servera med rostad, svensk potatis och en tzatziki gjord på svenskodlad gurka? Grekiskt — men svenskt — när det är som bäst.
Svenskmärkning kriterier

Tips på maträtter med många råvaror från Sverige!

Mer från Svenskmärkning