Grillspett på fläskkarré med yoghurtsås
Grillspett på fläskkarré med yoghurtsås
22 ingredienser
Härlig grillmiddag med spett på fläsk, potatis och lök som får mycket god smak av en smör- och kryddblandning. Till spetten bjuds det på grillad zucchini och en fantastiskt god variant på tzatziki med valnötter.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
- 200 g fläskkarré
- 3 färska lökar (gärna röd)
- 8 delikatesspotatisar (välj små potatisar)
- 2 msk smör
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- salt
- peppar
Grillad zucchini
- 2 zucchini
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
Yoghurtröra
- 1 gurka (ekologisk, liten)
- 2,5 dl grekisk yoghurt
- 1 dl valnötter
- 1 klyfta vitlök
- 1 kruka dill
- 1 msk kallpressad rapsolja
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka potatisen precis mjuk i saltat vatten.
- Lägg löken i en ugnsform och baka den 15 minuter.
- Ta ut löken och skär i klyftor. Häll av potatisen. Skär fläskkarrén i 2-3 cm stora bitar.
- Trä upp kött, potatis och lök om vartannat på spett.
- Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda med oljan och kryddor.
- Pensla spetten med smörblandningen. Salta och peppra.
- Stek eller grilla spetten hastigt runtom.
Grillad zucchini
- Dela zucchinin på längden. Skär ett diagonalt kryssmönster i varje halvas snittyta. Blanda ihop socker och salt och strö över zucchinins snittyta. Låt stå och dra medan du fortsätter med resten.
Yoghurtröra
- Riv gurkan grovt. Strö över salt och låt dra ca 5 minuter. Hacka valnötterna och dillen.
- Pressa ut vätskan ur gurkan. Blanda yoghurt med gurka, nötter, riven vitlök och dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Ringla över kallpressad rapsolja.
Servering
- Grilla spetten på bägge sidor tills att de fått fin färg och är genomstekta, ringla gärna över lite mer av smör- och kryddblandningen under grillningen. Lägg även zucchinin på grillen och låt få få fin färg.
- Bjud spett och zucchini med yoghurtröra.