Råraka, grundrecept

202 röster
20 m
4-6

Rårakor förväxlas ofta med raggmunkar men består endast av råriven potatis som saltas lätt och fräses frasig. Bindningen sker genom det potatismjöl som frigörs vid rivningen. Smeten blir ganska tjock och måste plattas ut i stekpannan. Det är oundvikligt att potatisen efter en stund oxiderar och blir lite blågrå i färgen, men det gör ingenting.

Visa mer
20 m
4-6

Du behöver

  • 800 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala och riv potatisen på ett rivjärn. Blanda i salt.
  2. Klicka ut smeten tunt i pannan, platta till och stek i smör på måttlig värme. Stek rårakornas båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert bruna.
  3. Servera med rårörda lingon. Vill du inte ha en helt vegetarisk rätt lägger du till stekt rimmat fläsk eller bacon.
18 september 2009

Fler goda recept