Svenskmärkning taco bifflogo_fran_sverige

Svensk tacos – en riktig vinnare!

Tacos är ju egentligen en mexikansk rätt. Men om du svenskifierar den med hjälp av svenska råvaror blir den ännu bättre! Låt oss förklara varför.

Svensk tacos?

Först och främst - vad menar vi med svensk tacos? Att råvarorna är svenska såklart! Svensk tacos kan givetvis smaka mexikanskt, allt handlar om vad du stoppar i tacosen. Att välja svenska råvaror och livsmedel är bra för både dig och för Sverige. Här kommer 6 anledningar att välja svenska råvaror.

1. Lägst antibiotikaanvändning!

Svenskmärkning bonde ko Sverige har en av världens mest omfattande djurskyddslagstiftning och EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen. Bra för både dig och djuren! Läs mer här

2. Låg användning av växtskyddsmedel

Eftersom vi har kalla vintrar i Sverige har vi inte lika mycket skadedjur på våra växter. Därför kan vi använda mindre växtskyddsmedel samtidigt som vi har strikta regler för vad vi får använda och när de får användas, vilket är bra för både de som jobbar med odlingen men också för dig som ska äta grödorna!
Svenskmärkning grön persilja odling

3. Kortare transportsträckor

Ju kortare maten behöver transporteras, desto längre kan grönsaker, frukter och bär få mogna på sin planta och bli extra smakrika! Win-win!

4. Trygg mat!

Sverige har strikta lagar när det kommer till livsmedelsproduktion. Både producenter och myndigheter kontrollerar våra livsmedel, vilket gör att vi kan känna oss trygga när vi äter dem.
Svenskmärkning ost tillverkas

5. Fler jobb!

När du väljer Från Sverige-märkt mat hjälper du till att skapa arbetstillfällen. Dessutom vet du att produktionen har skett under goda arbetsförhållanden som lever upp till svensk lagstiftning.

6. Stärker Sveriges försörjningsförmåga

Att Sverige kan förse oss med livsmedel är positivt både i stabila tider och i kris! Ju fler som väljer svenska råvaror och livsmedel, desto mer konkurrenskraftiga blir de svenska jordbruksföretagen. Varje gång du väljer Från Sverige-märkta varor bidrar du till att stärka Sveriges försörjningsförmåga.

Svenskmärkning mat

Tre tacotips

Här är 3 enkla knep som gör din taco bättre både för dig och för Sverige.

  1. Välj svenskodlade gröna ärtor istället för avokado som bas i din guacamole. Med vitlök, tomat, koriander, salt och peppar kommer den garanterat att bli minst lika god. Dessutom blir det billigare!
  2. Titta efter det blågula märket "Från Sverige" eller ”Kött från Sverige” när du väljer färs.
  3. Kål är riktigt gott i tacos! Antingen kan du göra en krämig coleslaw med crème fraiche och koriander, eller använda de stora bladen istället för tacobröd. Kål är nästan alltid i säsong i Sverige!

4 tacorecept med svenska råvaror

Mer från Svenskmärkning