Svenskmärkning pizzalogo_fran_sverige

4 pizzor du (troligtvis) aldrig provat

Vi svenskar är gaalna i pizza! Ändå är vi dåliga på att variera våra pizzor, och framför allt osten som vi toppar pizzan med. Här kommer ett gäng tips på hur du kan utmana trenden med importerad ost – och samtidigt göra de godaste pizzorna du ätit!

3 skäl till att välja svensk ost

Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige? Här kommer 3 skäl till att välja svensk ost istället.

 • Sverige bryr sig om kossorna! Vi har en av världens mest omfattande djurskyddslagar.
 • Svenska mjölkkor går på bete under sommaren. Det ger Sverige vackra hagar och ängar med biologisk mångfald.
 • Den svenska mjölkens klimatpåverkan är lägre per kilo än i många andra länder! Det beror bland annat på att mjölkkornas foder består av gräs och klöver – och att de producerar mycket mjölk per ko!
  Här kan du läsa om varför det är bra att välja svenska råvaror generellt.
  svensk ost

Svensk ost + pizza = sant

Välj svensk ost på pizzan – till exempel Präst istället för mozzarella. Det gör gott för smaken och konsistensen på din pizza! Faktum är att många pizzabagare har som hemligt knep att toppa pizzan med hushållsost för att få till de där långa oststrängarna. Titta efter märket ”Från Sverige” eller ”Mjölk från Sverige” så vet du att hushållsosten är gjord i Sverige på svensk mjölk.

Visste du att Jessie Sommarström, Årets kock 2022, har gjort två riktigt smarriga recept på pizza gjord på råvaror från Sverige? Här hittar du recepten!

Svenskmärkning pizza

4 svenska ostar som passar extra bra på pizza!

 1. Präst - gräddig och med fin sälta, passar bra som smaksättare!
 2. Herrgård - mild och gräddig, en perfekt smältost.
 3. Grillost - en svensk variant på halloumi, supergod att steka krispig och toppa pizzan med när den kommit ut ur ugnen!
 4. Grevé - nötig och lite söt, perfekt till till exempelvis pepprig ruccola.

4 pizzor med svensk ost

Libabrödspizza

Libabrödspizza

Lisa Blomqvist
20 m

Mer från Svenskmärkning