• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Smördegspizza med sill, potatis och jordärtskocka

21 röster
30 min
4
Smördegspizza med sill, potatis och jordärtskocka
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 smördeg (kyld på rulle)
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 3-4 cm färsk ingefära
  • 200 g kokt potatis
  • 200 g jordärtskocka, tvättad
  • 80 g västerbottensost, riven
  • 100 g matjessill
  • 100 g rucolasallad
  • kallpressad rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 215 grader, varmluft. Ställ in en plåt så att den hinner bli varm.
  2. Rulla ut smördegen. Vispa upp ägget. Pensla hela smördegen med ägget. Nagga degen med en gaffel.
  3. Skala och finriv ingefäran. Blanda ingefäran med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär potatisen i skivor. Skär jordärtskockan i tunna skivor (behåll skalet på). Fördela crème fraiche-blandningen över smördegen. Toppa med potatis, jordärtskocka och riven västerbottensost.
  5. Lägg över smördegen, men bakplåtspapper under, på den varma ugnsplåten.
  6. Grädda ca 10-14 minuter i ugnen.
  7. Skär matjessillen i mindre bitar.
  8. Ta ut och toppa med matjessill, rucola och kallpressad rapsolja.
  9. Glöm inte att matsortera skal från ingefäran för en hållbar matlagning, och njut av din frasiga pizza. /Köket-redaktionen
12 april 2020