Svenskmärkning matkasse lila tröjalogo_fran_sverige

5 knep - så handlar du prisvärt och smart!

Att laga god mat utan att spendera mycket pengar behöver inte vara svårt! Här kommer fem enkla tips som sänker dina matkostnader - och dessutom gör gott för dig och för Sverige.

1. Välj svenskodlade råvaror i säsong

Svenska råvaror behöver inte alltid vara dyrare än importerade. Från Sverige-märkta varor finns nämligen i många olika prisklasser. De råvaror som skördas här och nu är oftast mest prisvärda - och godast!

Kolla in säsongskalendern för att se vilka grönsaker, frukter och bär som är i säsong.
Svenskmärkning säsongskalender september

2. Kolla i frysdisken

I frysen är det alltid säsong, och oftast mycket prisvärt! Frysta grönsaker och bär blir oftast precis lika goda i matlagning och bakning. Dessutom bevarar de flesta frysta grönsaker näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska, eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd. Smart!
Svenskmärkning frysta grönsaker

3. Upptäck nya styckdetaljer!

Karré känner de flesta till, men har du hört om picnickbog? Annorlunda styckdetaljer är ofta extra prisvärda, och dessutom är de bra för den svenska köttproduktionen! Om vi äter hela djuret blir köttproduktionen mer konkurrenskraftig, att ta tillvara på hela djuret är resurssmart och bidrar till minskat svinn. Läs mer här!
Från Sverige Styckesdetaljer

4. Laga plåtmat!

Den dyraste maten är den som inte äts upp. Plåtmat är ett utmärkt sätt att rensa kylskåpet på rotfruktssnuttar som blivit över. Dessutom är svenska rotfrukter nästan alltid i säsong – det vill säga ett prisvärt och bra alternativ! Sväng ihop en god yoghurtsås med lite färska örter och du har en underbart god rens-middag. Tips på plåtmat hittar du här!
Svenskmärkning plåtmat

5. Planera dina inköp

Med en inköpslista i handen får du hjälp att inte köpa mer än nödvändigt – och du slipper slänga mat! Ta inspiration från recepten nedan och gör en plan för veckans måltider.

Och glöm inte! Titta efter märket Från Sverige så vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Läs mer här!
Svenskmärkning header - alla tre märken

Prisvärda maträtter med råvaror från Sverige

Mer från Svenskmärkning