Lax i ugn med krispig kålsallad

koket.se
Lax i ugn med krispig kålsallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Lax i ugn med krispig kålsallad

16 ingredienser

30 min

Lax i ugn med spännande smaker från kryddbladningen za'atar och inlagd citron. Bjud med en krispig och fräsch kålsallad till. 

Tips! Här hittar du ett recept på kryddblandningen za'atar >>

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxfilé
  • 100 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, inlagd eller finrivet skal + saft från färsk citron
  • 4 msk flytande honung
  • 0,5 dl za'atar (färdig kryddblandning)

Kålsallad

  • 800 g spetskål (eller vitkål)
  • 2 morötter
  • 0,5 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 1 chilifrukt (valfritt)
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl majonnäs
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt finriven vitlök, hackad citron (ta inte med skalet utan bara fruktköttet, skalet kan du använda till garnering om du vill), honung och zaatar. Rör ihop väl. Pensla marinaden på laxen. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  3. Skär kålen i tunna strimlor. Skala, halvera och strimla löken tunt. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skala och riv morötterna grovt. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt mynta, dijonsenap och majonnäs. Blanda runt och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera laxen med den krispiga kålsalladen.