• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Laxgratäng med fänkål och matvete

Laxgratäng med fänkål och matvete
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Laxgratäng med fänkål och matvete

8 steg att laga

15 ingredienser

40 min

Enkel och otroligt god gratäng med lax som tillagas i en krämig sås tillsammans med grönsaker som fänkål, morot och palsternacka. 

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g laxfilé skinnfri
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 10 körsbärstomater
  • 1 kruka dill, finhackad
  • 1 äpple
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 4 port matvete
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop crème fraiche och grädde med hälften av dillen. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och skär schalottenlök, morötter och palsternacka i tunna skivor. Halvera tomaterna och skär hälften av fänkålen i tunna skivor.
  4. Skär laxen i bitar och lägg i en ugnssäker form. Fördela grönsakerna över laxen och häll på gräddblandningen. Toppa med körsbärstomater.
  5. Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter. Koka under tiden matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skär resterande del av fänkålen i mindre bitar. Skär äpplet i tunna skivor.
  7. Blanda äpple och fänkål med vinäger och olivolja. Tillsätt resten av dillen och krydda med salt och peppar.
  8. Servera gratängen med fänkålssalladen och matvetet.