Laxgratäng med fänkål och matvete

34 röster
40 min
4
Laxgratäng med fänkål och matvete
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g laxfilé skinnfri
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 fänkål
  • 10 körsbärstomater
  • 1 kruka dill, finhackad
  • 1 äpple
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 4 port matvete
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop crème fraiche och grädde med hälften av dillen. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och skär schalottenlök, morötter och palsternacka i tunna skivor. Halvera tomaterna och skär hälften av fänkålen i tunna skivor.
  4. Skär laxen i bitar och lägg i en ugnssäker form. Fördela grönsakerna över laxen och häll på gräddblandningen. Toppa med körsbärstomater.
  5. Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter. Koka under tiden matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skär resterande del av fänkålen i mindre bitar. Skär äpplet i tunna skivor.
  7. Blanda äpple och fänkål med vinäger och olivolja. Tillsätt resten av dillen och krydda med salt och peppar.
  8. Servera gratängen med fänkålssalladen och matvetet.
28 september 2019