Moussaka med potatis

498 röster
4
Moussaka med potatis
Foto: Köket.se

En lättlagad variant av den vanliga grekiska moussakan som vanligtvis innehåller äggplanta. Här byts den ut till potatis och blir därför en storfavorit bland vardagsrätterna.

Räcker till många och dessutom perfekt att ha med i matlåda!


Tips! Stek färsen i tacokryddor och vips har du en krämigt god taco-moussaka! Eller gör den vegetarisk och välj vegofärs istället!

4
4 portioner

Du behöver

  • 10 potatisar, kokta
  • 2 gula lökar (finhackade)
  • 1-2 klyfta vitlök (hackade)
  • 400 g köttfärs
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl buljong (från tärning)
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 3 msk margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 6-7 dl mjölk
  • 4 dl lagrad ost (riven)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök och färs med matfett tills färsen blir smulig. Strö över mjölet och späd med buljong. Krydda med tomatpuré och låt småkoka 10–15 minuter.
  2. Fräs matfett med mjöl i en kastrull och späd med mjölken. Smaka av med salt, peppar och timjan, låt koka 10 minuter. Ta kastrullen av värmen och rör ner osten.
  3. Sätt ugnen på 250°. Skiva potatisen. Varva potatis, färs och ostsås i en smord ugnsform. Se till att det blir rikligt med sås överst. Gratinera ca 30 minuter i ugnen.
26 januari 2009