Pulled salmon taco

pulled salmon taco fredagskocken
Foto: David Back
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Pulled salmon taco

27 ingredienser

Bbq lax som serveras med picklad ingefära, syrad vitkål och ärtmole (guacamole gjord på ärtor istället för avokado) är en riktig hit. Den picklade ingefäran kan du med fördel förbereda dagen innan och förvara i kylskåpet.

Ingredienser

portioner
  • 2 bitar laxfilé, utan skinn (à 250 g)
  • salt

Bbq-sås

  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 äpple, skalat och tärnat
  • olivolja
  • 1 krm chili chipotle, krossad
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl krossade tomater
  • salt

Picklad ingefära

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 100 g färsk ingefära

Syrad vitkål

  • 200 g vitkål
  • 2 msk citronsaft
  • salt

Ärtmole

  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 jalapeño
  • 250 g gröna ärtor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • salt

Servering

  • 12 små tortillabröd
  • 1 knippe färsk koriander

Gör så här

Picklad ingefära

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Skala ingefäran och hyvla eller skiva den så tunt det går. Lägg ner ingefäran i den varma lagen och låt den ligga där tills lagen har svalnat helt.

Syrad vitkål

  1. Hyvla eller strimla vitkålen supertunt. Blanda den med citron­saften och en nypa salt och låt marinera i minst 15 minuter.

Bbq-sås

  1. Värm en kastrull med lite olivolja till medelhög temperatur. Fräs lök, vitlök, äpple och chipotle i ett par minuter. Tillsätt farinsocker, vinäger och tomater. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt.

Ärtmole

  1. Skala och riv eller pressa vitlöken till ärtmolen. Kärna ur och finhacka jalapeñon. Lägg samtliga ingredienserna till ärtmolen i en matberedare och mixa till en grynig röra. Smaka av med salt.

Pulled salmon

  1. Värm ugnen till 150 grader. Salta laxen och lägg den i en ugnsfast form. Häll 1 dl bbq­-sås på laxen och vänd runt fisken i den.
  2. Ugnsbaka i 15 minuter och mosa därefter laxen lite lätt med en gaffel och blanda runt. Smaka av om mer salt behövs.
  3. Fyll tortillabröden med syrad vitkål och bbq-­lax. Toppa med pick­ lad ingefära, ärtmole och lite färsk koriander.