Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv

Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv

6

10 steg att laga

16 ingredienser

40 min

Risrätt från Balkan som tillagas i en och samma gryta i ugnen. Välj de grönsaker du gillar och som är i säsong. Här byter Zeina riset mot en svensk variant på havre. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 1 röd paprika
  • 1 aubergine (liten)
  • 3 dl havreris
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 7 dl vatten, kokhett
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk persilja

Till servering

  • 4 port merguezkorv (lammkorv)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa och hacka alla grönsaker i bitar.
  3. Hetta upp olja och stek löken glansig i en gryta som kan vara i ugnen.
  4. Tillsätt alla grönsaker och fräs ytterligare några minuter. Vänd i tomatpuré, paprikapulver, salt, peppar. Stek lite till.
  5. Häll över hett vatten och låt allting få puttra under lock i ca 5 minuter.
  6. Vänd i hackad persilja (ta gärna med stjälkarna) och ris, rör om och låt den få ett uppkok. Lägg på ett lock på grytan.
  7. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter under lock, tills riset mjuknar.
  8. Skär korven i mindre bitar.
  9. Ta ut och ta av locket. Tillsätt korven och tillaga vidare i ugnen i 10 minuter utan lock.
  10. Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av dina goda gryta! /Köket-redaktionen
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer