• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv

Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Mustigt havreris med grönsaker och lammkorv

10 steg att laga

16 ingredienser

40 min

Risrätt från Balkan som tillagas i en och samma gryta i ugnen. Välj de grönsaker du gillar och som är i säsong. Här byter Zeina riset mot en svensk variant på havre. 

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 tomat
  • 1 röd paprika
  • 1 aubergine (liten)
  • 3 dl havreris
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 7 dl vatten, kokhett
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk persilja

Till servering

  • 4 port merguezkorv (lammkorv)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa och hacka alla grönsaker i bitar.
  3. Hetta upp olja och stek löken glansig i en gryta som kan vara i ugnen.
  4. Tillsätt alla grönsaker och fräs ytterligare några minuter. Vänd i tomatpuré, paprikapulver, salt, peppar. Stek lite till.
  5. Häll över hett vatten och låt allting få puttra under lock i ca 5 minuter.
  6. Vänd i hackad persilja (ta gärna med stjälkarna) och ris, rör om och låt den få ett uppkok. Lägg på ett lock på grytan.
  7. Tillaga i ugnen i 15-20 minuter under lock, tills riset mjuknar.
  8. Skär korven i mindre bitar.
  9. Ta ut och ta av locket. Tillsätt korven och tillaga vidare i ugnen i 10 minuter utan lock.
  10. Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning och njut av dina goda gryta! /Köket-redaktionen