Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

POPULÄRT
Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

14

13 steg att laga

21 ingredienser

1 h 15 min

En riktig klassiker som passar utmärkt att bjuda på för att lyxa till det i helgen. Eller varför inte som självaste huvudrätt till nyårsmiddagen?!

Ingredienser

portioner4 portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • smör, till stekning
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk estragon (dragon i vinäger)
  • 5 äggulor
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Ugnsrostad potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Haricots verts

  • 150 g haricots verts
  • olivolja, tills tekning
  • flingsalt

Gör så här

  1. Bearnaisesås
    Smält smöret till din bearnaisesås.
  2. Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint.
  3. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter. Sila och låt svalna.
  4. Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
  5. Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ugnsrostad potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skölj och dela potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och blivit mjuk. Strö över flingsalt när potatisen är färdig.
  8. Oxfilé
    Sätt ugnen på 120 grader.
  9. Ta fram oxfilén ur kylen ca 1 h innan den ska tillagas. Torka av oxfilén med hushållspapper.
  10. Värm upp din stekpanna med smör och lägg i oxfilén. Lägg i rosmarin och vitlöksklyftor. Stek oxfilén på hög värme, tills den har fått fin färg runtom. Salta och peppra efter smak.
  11. Lägg oxfilén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills den har en innertemperatur på mellan 50 och 60 grader. Låt köttet sedan vila i folie en stund innan du skivar upp det.
  12. Haricots verts
    Stek haricots vert i olivolja tills de fått lite färg. Smaka av med flingsalt.
  13. Servera gärna allt fint tillsammans i din stekpanna. Smaklig måltid!
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk högrevsburgare à la Brooklyn

Helgtipset!

5 smarriga burgare till helgen!

Läs mer