Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

Oxfilé med ugnsrostad potatis och bearnaisesås

1

13 steg att laga

21 ingredienser

1 h 15 min

En riktig klassiker som passar utmärkt att bjuda på för att lyxa till det i helgen. Eller varför inte som självaste huvudrätt till nyårsmiddagen?!

läs mer
Stekpanna cervera

CTX Set Stekpanna

Julklappstips för den matlagningsintresserade. God jul önskar Cervera!

Läs mer

Ingredienser

portioner4 portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • smör, till stekning
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 kvist rosmarin
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås

  • 500 g smör
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 dl vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 schalottenlök
  • 2 msk estragon (dragon i vinäger)
  • 5 äggula
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Ugnsrostad potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Haricots verts

  • 150 g haricots verts
  • olivolja, tills tekning
  • flingsalt

Gör så här

  1. Bearnaisesås
    Smält smöret till din bearnaisesås.
  2. Skala och skär schalottenlöken och vitlöken fint.
  3. Koka vatten, vitvinsvinäger, lök, vitlök och estragon i ca 5 minuter. Sila och låt svalna.
  4. Vispa äggulorna och estragonreduktionen till ett vitt luftigt skum över vattenbad.
  5. Tillsätt smöret (ta inte med bottensatsen, då blir det för salt) i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ugnsrostad potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skölj och dela potatisen. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och blivit mjuk. Strö över flingsalt när potatisen är färdig.
  8. Oxfilé
    Sätt ugnen på 120 grader.
  9. Ta fram oxfilén ur kylen ca 1 h innan den ska tillagas. Torka av oxfilén med hushållspapper.
  10. Värm upp din CTX stekpanna med smör och lägg i oxfilén. Lägg i rosmarin och vitlöksklyftor. Stek oxfilén på hög värme, tills den har fått fin färg runtom. Salta och peppra efter smak.
  11. Lägg oxfilén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills den har en innertemperatur på mellan 50 och 60 grader. Låt köttet sedan vila i folie en stund innan du skivar upp det.
  12. Haricots verts
    Stek haricots vert i olivolja tills de fått lite färg. Smaka av med flingsalt.
  13. Servera gärna allt fint tillsammans i din CTX stekpanna. Smaklig måltid!
TIPS!
läs mer
knivset cervera

Julklappstips från Cervera!

Här hittar du fler julklappstips för den matlagningsintresserade!

Läs mer