Helstekt oxfilé med potatisterrin och pepparsås

POPULÄRT
Helstekt oxfilé med potatisterrin och pepparsås
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Helstekt oxfilé med potatisterrin och pepparsås

96

28 ingredienser

1 h 30 min

Catarinas recept på den optimala festrätten - en perfekt stekt oxfilé bjuds med fantastiskt god potatisterrrin och konjaksdoftande pepparsås. Tips! Potatisterrin och sås går fint att förbereda dagen före för att sen värma på vid servering. 

Ingredienser

portioner4

Oxfilé

  • 800 g oxfilé (mittbit)
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • salt
  • peppar

Potatisterrin

  • 6-7 potatisar, fasta (stora)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl Västerbottensost, riven (eller parmesan)
  • 1 ägg
  • ca 30 g smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Pepparsås

  • 0,5 röd chilifrukt, finstrimlad
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5-1 msk tomatpuré
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk oxfond, koncentrerad (eller kalvfond)
  • 1-2 msk cognac
  • 0,5 tsk svartpepparkorn, fint mortlade
  • salt

Till servering

  • haricots verts, kokta
  • smör
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Potatisterrin
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen. Hyvla den tunt på mandolin eller skär i tunna skivor. Skala och strimla den gula löken och finhacka vitlöken.
  3. Blanda ihop crème fraiche, riven västerbottensost, ägg, salt och peppar i en bunke
  4. Fräs den gula löken mjuk och glansig i smör. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Ta från värmen.
  5. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form, ca 15 x 15 cm.
  6. Varva potatis med fräst lök och ostkräm. Salta och peppra mellan varje lager. Avsluta med ett lager potatis. Hyvla över smöret.
  7. Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom. Man vill helst ha ett tryck på terrinen, så lägg efter halva tiden gärna på en annan form så att terrinen trycks ihop.
  8. Oxfilé
    Sätt ugnen på 125 grader.
  9. Salta och peppra oxfilén. Bryn den runt om i smör olja i en stekpanna tillsammans med krossad vitlök och färsk timjan. Se till att den blir ordentligt brynt runt om.
  10. Lägg över i en ugnsform, stick in en termometer i mitten. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 53-54 grader.
  11. Ta ut, svep in köttet i smörpapper och låt vila 5-10 minuter fram till servering.
  12. Pepparsås
    Dela, kärna ur och strimla chilin fint. Skala och skär vitlöken tunt.
  13. Fräs chili och vitlök i smör i en stekpanna eller kastrull på medelvärme, låt det få lite färg men inte brännas. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ihop.
  14. Tillsätt grädde, fond och cognac (börja med den mindre mängden). Låt koka ihop till såsen tjocknar. Sila såsen ner i en kastrull. Tillsätt peppar, låt koka upp och smaka av med salt.
  15. Koka haricots verts i saltat vatten 1-2 minuter. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör, lite citronsaft och finrivet citronskal till bönorna.
  16. Servera den perfekt stekta oxfilén i skivor till snyggt skurna bitar av potatisterrinen, pepparsås och haricots verts. Toppa med en kvist färsk timjan.