Oxfilé med potatisros och grönpeppar- och sherrysås

POPULÄRT
koket.se
Oxfilé med potatisros och grönpepparsås
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Oxfilé med potatisros och grönpeppar- och sherrysås

27 ingredienser

1 h

En otroligt god och lyxig varmrätt med komponenter som går att förbereda i god tid. Såsen är i en klass för sig som man mer än gärna hade velat äta med sked.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 4 bitar oxfilé (fina från mittbiten, 4-5 cm höga à ca 200 g)
  • färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar, nymalen

Potatisrosor

  • 6-8 potatisar (stora)
  • 75 g smör
  • 1 klyfta vitlök, finriven (stor)
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 tsk färsk timjan, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Grönpeppar- och sherrysås

  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 1 msk grönpeppar, torkad
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 3-4 msk sherry
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond, eller oxfond (koncentrerad)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 krm kinesisk soja
  • svartpeppar, nymalen
  • salt, efter smak

Till servering

  • 0,5 förp rucolasallad (à 65 g)
  • citronsaft, färskpressad
  • parmesanost

Gör så här

  1. Potatisrosor
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och blanda med riven vitlök, riven parmesan, hackad färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar.
  3. Skala och hyvla potatisen tunt med mandolin (eller skär tunna skivor med kniv). Lägg i en skål, häll i smörblandningen och blanda runt väl.
  4. Lägg potatisskivorna omlott och forma till rosor i en muffinsplåt. Ca 1,5-2 potatisar per ros.
  5. Tillaga i ugnen ca 45 minuter, sänk temperaturen till 125 grader när ca 15 minuter återstår för att låta köttet gå med på slutet.
  6. Grönpeppar- och sherrysås
    Stöt den torkade grönpepparen i en mortel. Lägg åt sidan. Stöt även grönpeppar i lag lite grovt i morteln.
  7. Hetta upp lite smör i en stekpanna och låt grönpepparn i lag fräsa kort i smöret. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ihop.
  8. Häll i sherry, låt bubbla upp och ha i hälften av grädden. Tillsätt fond, dijonsenap, den torkade grönpepparn och nymalen svartpeppar. Låt koka ihop och tillsätt resten av grädden successivt. Låt reducera ned till en krämig sås. Smaka av med salt och ev mer sherry om det behövs.
  9. Kött
    Salta köttet runt om. Hetta upp en stekpanna med olja och smör.
  10. Bryn köttet runt om, tillsätt en rejäl klick smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan. Ös köttet under stekningen.
  11. Lägg köttet i en ugnsfrom och ställ in i ugnen (125 grader) när potatisarna gått 30 minuter. Tillaga tills köttets innertemperatur är 53 grader, ca 15 minuter.
  12. Servering
    Vänd rucolan i citronsaft precis före servering.
  13. Servera den perfekt stekta köttbiten till potatisrosorna och den magiskt goda såsen. Toppa med den syrliga rucolan. Avsluta med att riva över parmesan.