Oxfilé med potatiskaka och rödvinssås

NYHET
Oxfilé med potatiskaka och rödvinssås 2025
Foto: Angelica Söderberg
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Oxfilé med potatiskaka och rödvinssås

33 ingredienser

1 h

Oxfilé, potatiskaka och en riktigt god rödvinssås är en lyxig och populär huvudrätt på nyårsmenyn!

Stolt sponsor IKEA

Ikea tipsar - allt för jul och nyår!
Sponsrat
Ikea nyår

Ikea tipsar - allt för jul och nyår!

Duka upp till ett härligt adventsmingel eller vacker nyårsdukning. Hos Ikea hittar du alla tillbehör!

Läs mer

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Potatiskaka (förbereds med fördel dagen innan)

  • 900 g fast potatis
  • 1,5 dl Västerbottensost
  • 2 klyftor vitlök (stora)
  • 150 g smör, smält
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 bananschalottenlök (stor)
  • 1 msk smör
  • 5-6 kvistar färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, krossad (stor)
  • 1 msk rörsocker
  • 5 dl rött vin (kraftigare, t.ex. Zinfandel)
  • 1 dl vatten
  • 1-2 msk koncentrerad oxfond (eller kalvfond)
  • 50 g smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 tsk potatismjöl (till redning)
  • 1 msk vatten (till redning)

Oxfilé

  • 4 bitar oxfilé, 4-5 cm höga (mittbit) [ à ca 200 g]
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • färsk timjan
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Grön sparris med parmesanost

  • 150 g grön sparris
  • 25 g smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • citronsaft
  • 15 g parmesanost, riven
  • 0,5-1 tsk tajin

Gör så här

Potatiskaka (förbereds med fördel dagen innan)

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala och riv potatisen. Krama ur vätska och lägg i en bunke.
  3. Tillsätt riven västerbottensost, riven vitlök, smält smör, salt och nymalen svartpeppar.
  4. Lägg allt i en brödform täckt med bakplåtspapper. Platta till och sätt in i ugnen i ca 45 minuter.
  5. Låt sedan potatiskakan svalna i rumstemperatur.
  6. Låt gärna potatiskakan stå i kylen över natten med en tyngs ovanpå.

Rödvinssås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs sedan löken mjuk och glansig på medelhög värme med en klick smör och timjan.
  3. Tillsätt krossad vitlök, socker och vin. Låt reducera/koka ner till hälften.
  4. Tillsätt vatten blandat med koncentrerad fond och låt allt fortsätta reducera till hälften.
  5. Sila sedan bort timjan och vitlök.
  6. Vispa i smöret som rundar upp såsen och gör den något tjockare.
  7. Smaka av med eventuellt salt och nymalen svartpeppar.
  8. Önskas en tjockare konsistens så red av såsen mot slutet.

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader varmluft
  2. Salta köttet runt om och hetta upp en stekpanna med olja och smör.
  3. Bryn köttet runt om. Tillsätt en rejäl klick smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan. Ös köttet hastigt.
  4. Lägg över köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 15 minuter, eller tills innertemperaturen på köttbiten når 53 grader.

Grön sparris med parmesanost

  1. Ansa, skär eller bryt av sista biten på sparrisen.
  2. Värm en panna med en stor klick smör och lägg i sparrisen.
  3. Låt sparrisen fräsa ett par minuter. Vänd sparrisen med en pincett eller tång då och då. Salta och peppra.
  4. Lägg upp sparrisen på ett fat.
  5. Pressa över lite citronsaft samt riv över parmesanost och strö tajin över.

Servering

  1. Skär potatiskakan i skivor.
  2. Stek skivorna krispiga i smör.
  3. Servera köttet med potatiskaka, sås och sparris.