Oxfilé med skysås, brynt hasselnötssmör och blomkålspuré

Baron de Ley Oxfilé med skysås, brynt hasselnötssmör och blomkålspuré
Foto: Köket.se

Oxfilé med skysås, brynt hasselnötssmör och blomkålspuré

22 ingredienser

60 min + tid i frys

En lyxig rätt att bjuda på till helgen eller nyårsmiddag. Rätten är inte speciellt svår att tillaga och flera moment går att förbereda långt i förväg – men smakerna imponerar! Servera gärna tillsammans med Baron de Ley Reserva i glaset.

Dryckestips!
Baron de Ley Reserva produkt

Dryckestips!

Baron de Ley Reserva har en nyanserad, kryddig smak med en modern frukt och fatkaraktär.

Läs mer

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Brynt hasselnötssmör

  • 150 g smör
  • 150 g rostade hasselnötter

Picklad lök

  • 6 röda steklökar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl vatten
  • 2 kvistar timjan

Oxfilé med skysås

  • 4 bitar oxfilé (á 150 g)
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl kalvfond, utspädd

Blomkålspuré

  • 600 g blomkål
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 75 g smör
  • salt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Hasselnötssmör

  1. Du kan förbereda smöret lång tid i förväg och förvara det i frysen. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar lukta nötigt. Ställ åt sidan. Hacka hasselnötterna, blanda ihop med smöret och smaka av med salt. Låt stelna i kylskåp och rör om några gånger under tiden. Rulla ihop smöret till en rulle, linda in i plastfolie och lägg in i frysen ett par timmar, eller gärna över natten.

Picklade lökbåtar

  1. Den picklade löken kan också med fördel förberedas dagen innan eller på morgonen. Skala lökarna och dela dem på mitten. Dela sedan upp lagren till små båtar.
  2. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Lägg ner löken och koka någon minut. Häll över allt i en burk med lock, lägg ner några kvistar timjan och ställ i kylskåp fram till servering.

Blomkålspuré

  1. Dela blomkålen till små buketter och lägg ner i en kastrull. Häll över grädde och mjölk och koka mjukt. Sila av vätskan (men spara till att eventuellt späda purén med) och mixa blomkålen till en slät puré. Tillsätt smöret och späd till önskad konsistens. Smaka av med salt.

Oxfilé och skysås

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet på alla sidor tills det börjar få en fin yta. Tillsätt då smör, en krossad vitlöksklyfta och timja. Ös köttet någon minut till. Lägg över i ugnsform och låt gå klart i ugnen till 54 grader i innertemperatur. Ta ut och låt vila några minuter innan du lägger upp på tallrikar.
  2. Låt smöret, vitlöken och timjan ligga kvar i stekpannan och häll över rödvin, balsamvinäger och kalvfond. Reducera ner till en bra konsistens, sila av och smaka av med salt.
  3. Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med blomkålspurén och skysåsen. Lägg på de picklade lökbåtarna och riv över generöst med hasselnötssmör.
TIPS!
Vad är Rioja?
Vad är ett Riojavin Header

Vad är Rioja?

En enkel guide genom druvorna, distrikten och klassificeringarna!

Läs mer

Fler tips!
Baron de Ley Krämig och mustig chorizopasta

Fler tips!

Här hittar du fler recept och artiklar från Baron de Ley

Läs mer