Grillad oxfilé med parmesanpotatis och tomatpesto

Grillad oxfilé med parmesanpotatis och tomatpesto
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Grillad oxfilé med parmesanpotatis och tomatpesto

8

16 ingredienser

40 min

Lyxa till det och bjud på Jennies grillade oxfilémiddag med sparris, parmesangratinerad färskpotatis och hemgjord pesto på soltorkade tomater. Tips! Blir det pesto över är den underbar att blanda med nykokt pasta.

läs mer
Sponsrat
epoq osynligt eluttag

5 kökslösningar du inte vill vara utan!

Här är smarta lösningar och praktiska förvaringar i köket som du inte tänkt på tidigare.

Läs mer

Ingredienser

portioner4
  • 4 bitar oxfilé (à 175 gr)
  • 800 g färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 500 g grön sparris
  • 2 msk olivolja
  • 2 citroner, halverade

Pesto

  • 1 burk soltorkade tomater i olja (à 200 g)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 dl olivolja
  • 1 dl rostade mandlar
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 kruka färsk oregano (hälften i peston och hälften ovanpå)
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg potatis i en ugnsform och häll på olivolja. Salta och peppra och rör om.
  3. Tillaga i ugnen, 25-30 minuter beroende på storlek, rör om och strö över parmesanost efter halva tiden.
  4. Lägg allt till peston förutom parmesan i en mixer och kör till en grynig pesto. Tillsätt parmesan och kör i 1 minut till. Smaka av med salt och peppar.
  5. Pensla oxfilén med olivolja på båda sidor. Salta och peppra. Grilla till önskad innertemperatur, 52 grader för medium rare.
  6. Ringla olivolja på sparrisen och grilla till den fått fin färg och är lite mjuk. Grilla citronhalvor, med snittytan ner, till de fått lite färg.
  7. Servera den nygrillade oxfilén med parmesanpotatis, sparris och pesto. Pressa grillad citron över och servera genast!