Oxfilé provencale med vitlökssmör

POPULÄRT
Oxfilé provencale med vitlökssmör
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Oxfilé provencale med vitlökssmör

16

6 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Oxfilé provencale med vitlökssmör och råstekta grönsaker är en läcker huvudrätt att servera på nyår eller annan festlig tillställning.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 800 g oxfilé, putsad
  • salt
  • peppar
  • smör (att steka i)

Vitlökssmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 5 klyfta vitlök, fint rivna
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl färsk bladpersilja, finskuren
  • 0,5 citron, saften och skal
  • salt

Grönsaker

  • 300 g potatis Amandine, skivad
  • 100 g grönkål
  • 100 g jordärtskocka
  • 100 g morot
  • 100 g gulbeta
  • 8 klyfta vitlök, skivade
  • salt
  • 2 kvist rosmarin, fint hackad
  • 2 msk fänkålsfrö
  • olja (och smör att steka i)

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och peppar och bryn i smör.
  2. Stek sedan oxfilén färdig i ugnen på 100 grader tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.
  3. Vitlökssmör
    Vispa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och citron, det är gott om smöret är lite ”punchigt” i smaken.
  4. Grönsaker
    Skiva alla grönsaker och råstek dem i omgångar i stekpanna med smör och olja. Tillsätt vitlök och krydda med salt, finskuren rosmarin och fänkålsfrö.
  5. Servering
    Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Skiva köttet och lägg ovanpå grönsakerna, skiva över smör och gratinera oxfilén med vitlökssmöret. Servera genast.
TIPS!
läs mer
Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Skapa en sundare vardag!

Nystarta året med goda och hälsosamma recept

Läs mer