Gravlax- och spenatpaj
Gravlax- och spenatpaj
18 ingredienser
2 h
Enkel och god paj med mycket smak! Gravad lax och spenat utför en ljuvlig kombination i denna paj som fungerar perfekt som sommarmiddag eller på buffébordet.
Ingredienser
Pajdeg
- 5 dl vetemjöl
- 200 g smör, kylskåpskallt
- 1 dl vatten, iskallt (eller 1 ägg + 1–2 msk iskallt vatten)
Fyllning
- 1 purjolök, stor
- 3 msk olivolja
- 200 g bladspenat, färsk
- 200 g gravad lax
- 250 g ricotta
- 3 ägg
- 200 g prästost, riven
- 3 dl grädde
- salt
- peppar
- aluminiumfolie
- smör
Till garnering och servering
- svartpeppar, nymalen
- dill, hackad
- citronskiva
- forellrom
Gör så här
Pajdeg
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
- Klä formen och nagga pajskalet, förgrädda det på ett galler i mitten av ugnen 15 minuter.
- Sänk temperaturen på ugnen på 200°.
Fyllning
- Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Fräs purjo i hälften av oljan i en stor panna ca 3 minuter. Ta upp på en tallrik.
- Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, ca 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Skär fisken i mindre bitar.
- Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i den rivna osten. Blanda i grädden, ca 1 dl i taget. Blanda i purjolöken och spenaten. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner 2⁄3 delar av laxen och blanda försiktigt.
- Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med resten av laxen.Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg. Låt pajen vila minst 30 minuter.
- Garnera pajen med nymalen svartpeppar och dill. Servera med citronskivor och rom.