Gravlax- och spenatpaj

0 röster
1 h
6-8
Grav lax oxh spenat paj
Foto: Eva Hildén

Receptet kommer från boken "Pajer: salta, söta, matiga och gröna". Semic. 

pajer sota salta matiga grona
1 h
6-8

Du behöver

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kylskåpskallt
  • 1 dl vatten, iskallt (eller 1 ägg + 1–2 msk iskallt vatten)

Fyllning

  • 1 purjolök, stor
  • 3 msk olivolja
  • 200 g bladspenat, färsk
  • 200 g gravad lax
  • 250 g ricotta
  • 3 ägg
  • 200 g prästost, riven
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • aluminiumfolie
  • smör

Till garnering och servering

  • svartpeppar, nymalen
  • dill, hackad
  • citronskiva
  • forellrom

Gör så här

  1. Pajdeg
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret, skuret i tunna skivor. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över vatten eller uppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig pajdeg.
  3. Klä formen och förgrädda pajskalet på ett galler i mitten av ugnen 15 minuter.
  4. 
Sänk temperaturen på ugnen på 200°.

  5. Fyllning
    Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor. Fräs purjo i hälften av oljan i en stor panna ca 3 minuter. Ta upp på en tallrik.

  6. Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, ca 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt. Skär fisken i mindre bitar.
  7. Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i den rivna osten. Blanda i grädden, ca 1 dl i taget. Blanda i purjolöken och spenaten. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner 2⁄3 delar av laxen och blanda försiktigt.
  8. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med resten av laxen.
Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg. Låt pajen vila minst 30 minuter.
  9. Garnera pajen med nymalen svartpeppar och dill. Servera med citronskivor och rom.
28 maj 2020