Ugnsbakad lax med filodegspaj

NYHET
koket.se
Ugnsbakad lax med filodegspaj
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Ugnsbakad lax med filodegspaj

19 ingredienser

Två rätter som passar perfekt om du skall ha gäster på fest, studentmottagning eller bara vill äta god mat. En filodegspaj med riven Västerbottensost och en ugnsbakad laxsida med ett frasigt ströbrödstäcke med örter och riven ost.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner

Laxsida

  • 1 kg laxfilé, i bit
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk persilja, finhackad
  • 2 dl Västerbottensost, riven ost
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten

Västerbottenspaj

  • 12 ark filodeg (ca 250 g filodeg)

Fyllning

  • 100 g babyspenat
  • 250 g Västerbottensost, riven
  • 1 rödlök

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • stenbitsrom
  • gräddfil
  • dillvippa
  • citronskiva

Gör så här

Lax

  1. Blanda smör, finrivet citronskal, pressad vitlök, persilja, ost och ströbröd. Skär citronen i skivor.
  2. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och lägg laxen i formen. Vik upp kanterna på pappret. Klicka smöret över fisken och toppa med citronskivor.
  3. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Precis innan laxen ska in i ugnen häller du vatten runt om laxen på bakplåtspappret, (inte på laxen). Vattnet gör laxen saftig. Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter.

Filodegspaj

  1. Finhacka spenat och rödlök. Blanda med riven ost.
  2. Lägg filodegen på en bricka och täck väl med en kökshandduk så degen inte torkar eller smulas sönder vid användning. Degen är känslig och torkar väldigt snabbt.
  3. Vispa ihop ägg och grädde till pensling.
  4. Lägg 1 ark filodeg på bänken och pensla med äggsmeten. Lägg ett till ark filodeg över och pensla med mer äggsmet. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om degen står för länge med fukt kan den gå sönder. Lägg lite av ostfyllningen längs kanten på långsidan och rulla ihop till en rulle. Rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla degen med resten av äggsmeten.
  5. Sätt ungen på 200 grader, över- och undervärme. Grädda minpajerna frasiga och gyllene mitt i ugnen ca 17-20 minuter. Det kommer rinna ut ost från snurrorna och det är okej. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen lyfter du upp osten som runnit ut från varje paj och lägger det på snurrorna. Låt svalna på plåten och servera som de är eller toppa med stenbitsrom, dill, gräddfil och citron.