Ugnsbakad lax med avokado- och fetasallad

NYHET
koket.se
Ugnsbakad lax med avokado- och fetasallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Ugnsbakad lax med avokado- och fetasallad

19 ingredienser

40 min

Lax i ugn serverad med en fräsch sallad på havreris med grönsaker som paprika och gurka för krisp och avokado och fetaost för krämighet. Den goda laxen och matiga salladen serveras med en enkel yoghurtsås med citron och vitlök.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé

Sallad

  • 2 dl havreris
  • 1 gurka
  • 1 spetspaprikor
  • 200 g fetaost, smulad
  • 2 avokador, i tärningar
  • 0,5 rödlök, i tunna skivor
  • 200 g körsbärstomater, halverade
  • 1 dl kalamataoliver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger

Sås

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 1-2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 citron, finrivet skal och saft
  • 2 tsk honung
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pensla laxen med lite olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 18-20 minuter. Innertemperturen ska vara ca 48-50 grader för en saftig lax. Låt vila i 10 minuter (laxen fortsätter att bakas något under vilan).
  3. Koka havreris enligt förpackningens anvisningar. Skölj med kallt vatten och låt rinna av i sil.
  4. Dela gurka på längden och kärna ur. Skär i 0,5 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Lägg i en stor salladskål tillsammans med övriga grönsaker, oliver och havreris. Smula över oregano, ringla på olivolja och vinäger, salta och peppra. Blanda runt och smaka av med ev mer olivolja, vinäger, salt och peppar.
  5. Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera den bakade laxen med den goda salladen och den friska såsen!