Ugnsbakad lax med fänkålsrub

Ugnsbakad lax med fänkålsrub
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsbakad lax med fänkålsrub

9 ingredienser

45 m

Lågtempererad laxsida som rubbas med fänkål, apelsin och penslas med brynt smör.

Ingredienser

  • 1 färsk laxsida
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk apelsin, zest
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl gräslök/ramslök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 dl sötmandel, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Rosta fänkålsfröna i en torr panna och mortla dem till en medelgrov rub tillsammans med salt och svartpeppar. Blanda i apelsinzest.
  3. Pensla laxen med brynt smör (smält smör tills det blir bruna små prickar i)
  4. Rubba in kryddorna på laxen och ställ sedan in den i ugnen.
  5. Låt laxen komma upp till 48 grader i den tjockaste delen, ca 35 min.
  6. Toppa med hackade örter, apelsinzest och hackad mandel.