Ugnsbakad lax med fänkålsrub

Ugnsbakad lax med fänkålsrub
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsbakad lax med fänkålsrub

92

6 steg att laga

9 ingredienser

45 m

Lågtempererad laxsida som rubbas med fänkål, apelsin och penslas med brynt smör.

Ingredienser

  • 1 färsk laxsida
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk apelsin, zest
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl gräslök/ramslök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 dl sötmandel, hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Rosta fänkålsfröna i en torr panna och mortla dem till en medelgrov rub tillsammans med salt och svartpeppar. Blanda i apelsinzest.
  3. Pensla laxen med brynt smör (smält smör tills det blir bruna små prickar i)
  4. Rubba in kryddorna på laxen och ställ sedan in den i ugnen.
  5. Låt laxen komma upp till 48 grader i den tjockaste delen, ca 35 min.
  6. Toppa med hackade örter, apelsinzest och hackad mandel.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer