Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
24 ingredienser
40 m
Zeina Mourtada visar hur du lagar lax i ugn med libanesisk smaksättning. Serveras med tahinisås och fräsch tabbouleh.
Tips! Välj gärna en tahini med arabisk text på, så ljus i färgen som möjligt.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
lax
- ca 1 kg laxfilé (gärna en laxsida)
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
- 0,5 tsk paprikapulver
- 1 citron
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
Tahinisås
- 0,75 dl tahinipasta
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök
- 1 citron
- 0,5 tsk salt
Tabbouleh
- 500 g persilja
- 3 tomater
- 2-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
- ca 1 dl bulgur, finmalen
- 1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
- 2-3 citroner
- 0,5 dl olivolja
- salt
Garnering
- sumak
- valnötter, rostade
- granatäpplesirap
Gör så här
Laxen
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter.
Tahinisås
- Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin
- kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen
- en stund tills laxen är klar.
- Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh.
Tabbouleh
- Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.