Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh

34 röster
40 m
6
Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
Foto: TV4

Zeina Mourtada visar hur du lagar lax i ugn med libanesisk smaksättning. Serveras med tahinisås och fräsch tabbouleh.

Tips! Välj gärna en tahini med arabisk text på, så ljus i färgen som möjligt.

Visa mer
40 m
6
6 portioner

Du behöver

lax

  • ca 1 kg laxfilé (gärna en laxsida)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Tahinisås

  • 0,75 dl tahinipasta
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • 0,5 tsk salt

Tabbouleh

  • 500 g persilja
  • 3 tomater
  • 2-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
  • ca 1 dl bulgur, finmalen
  • 1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
  • 2-3 citroner
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Garnering

  • sumak
  • valnötter, rostade
  • granatäpplesirap
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Laxen
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter.
  2. Tahinisås
    Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund tills laxen är klar.
  3. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh.
  4. Tabbouleh
    Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...