Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh

29 röster
40 m
6
Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
Foto: TV4

Zeina Mourtada visar hur du lagar lax i ugn med libanesisk smaksättning. Serveras med tahinisås och fräsch tabbouleh.

Tips! Välj gärna en tahini med arabisk text på, så ljus i färgen som möjligt.

Visa mer
40 m
6

Du behöver

Lax

  • ca 1 kg laxfilé (gärna en laxsida)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Tahinisås

  • 0,75 dl tahini
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron
  • 0,5 tsk salt

Tabbouleh

  • 500 g persilja
  • 3 tomater
  • 2-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
  • ca 1 dl finmalen bulgur
  • 1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
  • 2-3 citroner
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Garnering

  • sumak
  • valnötter, rostade
  • granatäppelsirap
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Laxen
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter.
  2. Tahinisås
    Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund tills laxen är klar.
  3. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh.
  4. Tabbouleh
    Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.
3 augusti 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...