Karibisk rice 'n' beans med jerkmarinerad tofu

25 röster
45 m
4
Karibisk rice 'n' beans med jerkmarinerad tofu
45 m
4
4 portioner

Du behöver

  • ca 500 g fast tofu [2 förp]

Jerkmarinad

  • 3 salladslökar
  • 4 klyfta vitlök
  • 1 jalapeño
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kruka koriander
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk nejlika
  • 1 msk honung
  • 3 msk vinäger
  • salt
  • peppar

Rice 'n' beans

  • 1 förp svarta bönor
  • 3 dl fullkornsris
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 salladslökar
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör

Till servering

  • machésallad
  • majskolv, gärna grillad
  • yoghurt
  • koriander
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Jerkmarinad
    Hacka salladslök, vitlök, hela eller halva jalapeñon och koriander grovt. Mixa med resten av ingredienserna till marinaden till en slät pasta.
  2. Marinerad tofu
    Skiva tofu, lägg på ett fat och häll över hälften av marinaden. Marinera i minst 15 min men gärna längre.
  3. Rice 'n' beans
    Hacka lök, vitlök och chili eller andra halvan av jalapeñon till riset. Häll av bönorna och skölj dem noga.
  4. Häll olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och chili mjuka. Tillsätt riset och bönorna. Rör runt och stek i ca 3 min.
  5. Häll på lite vatten och låt det koka in, rör om hela tiden. Fortsätt tills riset är klart. Tillsätt smör och hackad salladslök.
  6. Servering
    Stek eller grilla tofun snabbt och häll på resten av marinaden. Servera med rice n beans, majs, yoghurt och extra koriander och ev chili!
8 juli 2017