Spetskål i folie med citron- och vitlökssmör

NYHET
koket.se
Spetskål i folie med citron- och vitlökssmör
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Spetskål i folie med citron- och vitlökssmör

15 ingredienser

40 min

God och enkel middag med ugnsrostad spetskål i foliepaket toppad med ett citron- och vitlökssmör, rostade hasselnötter och riven manchegoost. Bjud gärna med något kallskuret, här tipsar Tina om kallrökt lax i skivor att servera till.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 spetskål (stor)
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 1 knippe färsk dill
  • 50 g manchegoost
  • havssalt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 port kallrökt lax, i skivor

Citron- och vitlökssmör

  • 250 g smör, rumsvarmt
  • olivolja (gräsig sort)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, saften
  • 2-4 droppar grön tabasco
  • 0,75 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär kålen på längden i klyftor. Lägg på individuella dubbla aluminiumfolieark. Klicka på smöret i varje och riv över citronskal. Ringla på lite olivolja, salt och peppra.
  3. Vik över foliearket som en båt med höga kanter, så det är öppet, men inget rinner ut.
  4. Baka kålen 25–30 minuter i ugnen tills den är helt mjuk rakt igenom, känn med en provsticka.
  5. Hacka nötterna.
  6. Ta ut kålen, lägg upp på tallrikar, klicka över citron- och vitlökssmöret. Strö över nötterna och hackad dill. Hyvla över manchego och servera direkt med kallrökt lax!

Citron- och vitlökssmör

  1. Vispa smöret fluffigt och mjukt med olivolja och salt. Smaksätt med vitlök, citronsaft, tabascco, salt och peppar. Hepp! Rulla in smöret i smörpapper och förvara i kyl eller varför inte i frysen till sommarens grillparty?