Abba grilla fiskabba_logo2_svg

Tips & tricks! Så lyckas du med fisken

Fisk är faktiskt den perfekta vardagsmaten. Den är både lättlagad och det går snabbt - oavsett vilken metod du använder! Och du behöver inte vara proffs i köket för att lyckas. Varsågod - här är vår lilla fiskguide!

Koka fisk

Nej, fisk ska inte "koka" - den ska sjuda. Kokar du fisken blir den lätt både hård och torr. Den ultimata temperaturen ska ligga strax under kokpunkten. Salta vattnet, ca en halv matsked salt per liter vatten. Och vattnet ska precis täcka fisken.

Vill du, kan du även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Fisken läggs ned i vattnet när tempen nått cirka 60 grader, eller då det samlats små bubblor i kastrullens botten.

Fisken är klar när köttet är vitt, eller blekrosa om vi pratar lax. Torsk och sej lämpar sig extra bra att koka.

Det går alldeles utmärkt att mikra fisk!

Mikra fisk?

Jo det går alldeles utmärkt! Både konsistens och smak bevaras bra i mikrovågsugn. Viktigt är dock att filéerna har jämntjocka bitar.

Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med lock. Kör sedan på högst effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Steka fisk

Fiskfilé som ska stekas bör vara torr och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek fiskfilén i cirka 2-3 minuter per sida.

För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka.

I ugn

Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med en god gratängsås eller med färska örter. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader.

Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg - och slätvar.

Grilla

Tänk på att grillar du med kol ska kolen vara grå innan du lägger på fisken. Använd gärna ett dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt.
Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida, medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det ca 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.

Sugen på olika fiskrecept? Här har vi samlat våra favoriter!

Läckra fiskrecept

ENKELT
Abba Kolja i dill o räksås
ENKELT
Abba Citronbakad lax
ca 25 m
POPULÄRT
Skärgårdsgryta med torsk, räkor och dill
Kolja med gubbröra och smörstekt kavring
Ansjovispaj med ost och primörer
Västerbottensgratinerade fiskbullar
ENKELT
Abba Ugnsbakad lax och spetskål i krämig citronsås
ENKELT
Krämig laxpasta med vitvinssås och parmesan
POPULÄRT
Abba lax - & fiskbullegryta
Abba torsk med äggsås
20 min
Abba crepes med räkstuvning
ENKELT
Abba Fiskgratäng med chili och räkor
ENKELT
Abba Lyxig laxgratäng
POPULÄRT
Abba Panerad rödspätta med remoulad
POPULÄRT
Abba pankopanerade fiskbullar
ENKELT
Abba Laxpasta
ENKELT
Grillad tonfiskciabatta
Snabb fiskgratäng med bacon och rostade mandlar
Abba Tonfisksallad med avokado och srirachamajonnäs ny 2021
Skärgårdssoppa med lax, vitt vin och hummerfond 2021
Omelett med tonfiskröra och avokado
Abba laxsallad
30 m
Abba fisk och blomkålsgratäng
ENKELT
Abba Lax i ugn
30 min
Abba lasagnerullar ny
Abba fiskgratäng
ENKELT
Abba cheesecake från Koster
ENKELT
Abba torsk fiskgratäng