Abba grilla fiskabba_logo2_svg

Tips & tricks! Så lyckas du med fisken

Fisk är faktiskt den perfekta vardagsmaten. Den är både lättlagad och det går snabbt - oavsett vilken metod du använder! Och du behöver inte vara proffs i köket för att lyckas. Varsågod - här är vår lilla fiskguide!

Koka fisk

Nej, fisk ska inte "koka" - den ska sjuda. Kokar du fisken blir den lätt både hård och torr. Den ultimata temperaturen ska ligga strax under kokpunkten. Salta vattnet, ca en halv matsked salt per liter vatten. Och vattnet ska precis täcka fisken.

Vill du, kan du även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Fisken läggs ned i vattnet när tempen nått cirka 60 grader, eller då det samlats små bubblor i kastrullens botten.

Fisken är klar när köttet är vitt, eller blekrosa om vi pratar lax. Torsk och sej lämpar sig extra bra att koka.

Det går alldeles utmärkt att mikra fisk!

Mikra fisk?

Jo det går alldeles utmärkt! Både konsistens och smak bevaras bra i mikrovågsugn. Viktigt är dock att filéerna har jämntjocka bitar.

Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med lock. Kör sedan på högst effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.

Steka fisk

Fiskfilé som ska stekas bör vara torr och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek fiskfilén i cirka 2-3 minuter per sida.

För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka.

I ugn

Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med en god gratängsås eller med färska örter. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader.

Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg - och slätvar.

Grilla

Tänk på att grillar du med kol ska kolen vara grå innan du lägger på fisken. Använd gärna ett dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt.
Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida, medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det ca 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.

Sugen på olika fiskrecept? Här har vi samlat våra favoriter!

Läckra fiskrecept

ENKELT
Abba Kolja i dill o räksås
Betyg: 3.4 av 5 (18 röster)

Kolja i krämig dill & räksås

30 m
POPULÄRT
Abba Citronbakad lax
Betyg: 4.1 av 5 (17 röster)

Citronbakad lax i krämig sås

ca 25 m
POPULÄRT
Skärgårdsgryta med torsk, räkor och dill
Betyg: 4.1 av 5 (21 röster)

Skärgårdsgryta med torsk, räkor och dill

30 m
Kolja med gubbröra och smörstekt kavring
Betyg: 3.8 av 5 (5 röster)

Kolja med gubbröra och smörstekt kavring

30 min
Ansjovispaj med ost och primörer
Betyg: 3.6 av 5 (27 röster)

Ansjovispaj med ost och primörer

50 min
Västerbottensgratinerade fiskbullar
Betyg: 4 av 5 (2 röster)

Västerbottensgratinerade fiskbullar

15 min
ENKELT
Abba Ugnsbakad lax och spetskål i krämig citronsås
Betyg: 3.4 av 5 (52 röster)

Ugnsbakad lax och spetskål i krämig citronsås

25 min
ENKELT
Krämig laxpasta med vitvinssås och parmesan
Betyg: 3.6 av 5 (40 röster)

Krämig laxpasta med vitvinssås och parmesan

20 min
POPULÄRT
Abba lax - & fiskbullegryta
Betyg: 4.1 av 5 (14 röster)

Krämig lax - och fiskbullegryta

10 m.
Abba torsk med äggsås
Betyg: 3.6 av 5 (20 röster)

Torsk med vitvinsås och ägg

20 min
Abba crepes med räkstuvning
Betyg: 3.6 av 5 (25 röster)

Snabbfixade crêpes med räkstuvning

20 min
ENKELT
Abba Fiskgratäng med chili och räkor
Betyg: 3.3 av 5 (14 röster)

Fiskgratäng med chili och räkor

45 min
ENKELT
Abba crustad med pepparrotskräm och caviertop
ENKELT
Abba Lyxig laxgratäng
Betyg: 3.61 av 5 (69 röster)

Lyxig lax - och pepparrotsgratäng

40 min
POPULÄRT
Abba Panerad rödspätta med remoulad
Betyg: 4.1 av 5 (62 röster)

Panerad rödspätta med remoulad

20 m
POPULÄRT
Abba pankopanerade fiskbullar
Betyg: 4.1 av 5 (14 röster)

Pankopanerade fiskbullar

30 min
ENKELT
Abba Laxpasta
Betyg: 3.8 av 5 (89 röster)

Laxpasta med citron - och basilikasås

15 m
ENKELT
Grillad tonfiskciabatta
Betyg: 3.08 av 5 (13 röster)

Grillad tonfiskciabatta

15 min
Snabb fiskgratäng med bacon och rostade mandlar
Betyg: 3.8 av 5 (11 röster)

Snabb fiskgratäng med bacon och rostade mandlar

30 min
Abba Tonfisksallad med avokado och srirachamajonnäs ny 2021
Betyg: 3.7 av 5 (80 röster)

Tonfisksallad med avokado och srirachamajonnäs

20 m
Skärgårdssoppa med lax, vitt vin och hummerfond 2021
Betyg: 3.49 av 5 (41 röster)

Skärgårdssoppa med lax, vitt vin och hummerfond

30 min
Omelett med tonfiskröra och avokado
Betyg: 3.8 av 5 (25 röster)

Omelett med tonfiskröra och avokado

30 min
Abba laxsallad
Betyg: 3.94 av 5 (32 röster)

Sommarens godaste laxsallad

30 m
Abba fisk och blomkålsgratäng
Betyg: 3.52 av 5 (21 röster)

Ljuvlig fisk och blomkålsgratäng

30 min
ENKELT
Lax i ugn på smördegsbädd ny
Betyg: 3.4 av 5 (151 röster)

Lax i ugn på smördegsbädd

40 min
Abba lasagnerullar ny
Betyg: 3.25 av 5 (12 röster)

Lasagnerullar med lax och pestoröra

30 min
Abba fiskgratäng
Betyg: 3.6 av 5 (149 röster)

Fiskgratängen to die for!

ENKELT
Abba cheesecake från Koster
Betyg: 3.1 av 5 (32 röster)

Galet god cheesecake från Koster

30 m
Abba ishavsaioli
Betyg: 4 av 5 (2 röster)

Läcker ishavsaioli med smak av basilika

15 min
ENKELT
Abba torsk fiskgratäng
Betyg: 3.6 av 5 (54 röster)

Klassisk fiskgratäng med räk och dillsås

45 m