Abba kräftskiva startbildabba_logo2_svg

Dags för kräftskiva? Här är 7 snabba tips!

Augusti är kräftskivans tid! Skapa festliga helger fyllda med kräftor, musik, sång och massor av god mat långt in i september! Här är 7 tips hur du gör den bästa kräftskivan - snabbt & enkelt!

1. Dukning

En trevlig dukning är alltid välkomnande och uppskattat! Lägg upp kräftor på fat i olika höjder, som ett tårtfat med fot, det ger ett pampigt intryck och är oerhört dekorativt. Håll även ett färgtema. Kräftskivor blir lätt kitschiga med alla månar, hattar och girlander. Vitt, rött och orange är vackert tillsammans med grönt som accentfärg.

2. Tilltugg

Tilltugg till kräftskivan
Olika tilltugg är bra att ha till kräftskivan. Dels för att fylla magen med men också för att ta lite paus i kräftätandet. Små crostinis med stenbitsrom passar perfekt med de övriga smakerna på kräftbordet.  

Toppa crostinin med färdiga små färskostbitar - både snabbt att fixa och försvinnande gott. Hinner man inte förbereda dessa, kan man ställa fram allt på ett fat så gästerna själva kan göra sina tilltugg under kvällens gång
Tips på festliga tilltugg!

3. Västerbottenmuffins

Ja, en kräftskiva utan västerbottenpaj är väl helt otänkbart? Förnya receptet något och gör söta västerbottenmuffins istället.

Klä muffinsformar med färdiga smördegsplattor. Gör en röra på ägg, grädde, västerbottenost och ev. kantareller eller räkor och fyll på i formarna. Krydda med lite salt och några nypor peppar. In i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter.

4. Sånghäfte

Alltid är det någon som kan en snapsvisa. Men det blir betydligt roligare om alla kan stämma in i kören! Gör ett A4 med korta, enkla sånger. Ett oerhört uppskattat inslag på kräftskivan.

Gör ett sånghäfte med snapsvisor - så alla kan stämma in i kören!

5. Färskpotatis

Färskpotatis är mättande och lika gott att äta kallt som varmt! Ett tilltugg med färskpotatis, lite gräddfil och caviar på toppen är riktigt mumsigt på kräftskivan. Koka potatisen, skär av lite på ena sidan potatisen, så den kan stå stadigt på ett fat. Gröp  ur en liten grop upptill, fyll med gräddfil och caviar. Lätt som en plätt! Som extra dekoration klicka ut en klick balsamico i botten, eller pesto, hummus, eller en bit lax. 

6. Efterrätt

Ofta har man ätit sig proppmätt under kräftskivan. Lite senare på kvällen kan det vara trevligt med en kopp kaffe och något sött. Glass eller grädde med bär och maränger är en höjdare! Och här kan man variera sig i oändlighet. Antingen förbereder du små dessertglas, eller ställer fram alla ingredienser på bordet så alla själv får göra sin efterrätt...eller så bjuder du på en härlig pavlova med frasig marängbotten.

7. Till grillkvällen

En stor laxsida i folie, med färskpotatis, grönsaker och den krämiga såsen Middagsklart från Abba - och vips har du en lätt och enkel rätt att bjuda på när skymningen faller. En helt perfekt avslutning på en kräftskiva!
Till receptet >>

Fler goda recept till kräftskivan

ENKELT
Abba cheesecake från Koster
ENKELT
Abba Chevrepanacotta