Abba Klassisk matjes produkt 2022abba_logo2_svg

Sill, strömming, matjes & ansjovis. Vad är vad?

Sill ligger svenskarna varmt om hjärtat, inte minst kring högtider. Det finns olika bestånd av sill i de olika delarna av Nordatlanten och alla har sin egen karaktär. Fångsttid och fångstplats måste anpassas till olika typer av sillprodukter. Vad är matjes och vad är skillnaden mellan inlagd sill och kryddsill? Och vad är svensk ansjovis? Vi benar ut begreppen!

SILL

Sill är slank till formen och innehåller massor av nyttiga, omättade fetter som Omega 3 och D-vitamin. Sillen fångas under höst och vinter då fetthalten är den rätta. Genom olika beredningsmetoder får man fram de olika sillprodukterna saltsill, kryddsill och marinerad sill. Sillen fiskas i Norska havet, Nordsjön och havet kring Island.

SKARPSILL

Skarpsillen med det latinska namnet Sprattus sprattus är en egen art. Det är en relativt liten fisk som bara blir upp till ca 17 cm lång. Skarpsillen lever i Skagerrak och haven kring England och Irland men även i Nordsjön. 

Det är bara den stora skarpsillen som kan användas till ansjovis tillverkning .Vi känner skarpsillen genom att den bereds till svensk ansjovis.

SALTSILL

Saltsill blir det när sillen filéas färsk och därefter läggs i saltlake. Den här sillen är grunden till Abbas urvattnade sillfiléer - som du lägger in själv och skapar goda sillrecept av.

MATJESSILL

Det svenska namnet matjessill kommer från holländskans Maatjeshaaring och det lågtyska ordet Madjkeshering som betyder jungfrusill. Sillen fångas tidigt på hösten när den ännu inte är könsmogen och då den dessutom har rätt storlek och innehåller rätt fetthalt - som gör den perfekt att bli just matjessill. Lagen bereds som kryddsillens, av vatten, kryddor, socker och salt.

INLÄGGNINGS SILL

När de flesta säger 'inlagd sill' menar de marinerad sill, det vill säga sill som filéats färsk och därefter mognar i en marinad av vatten, salt och ättika. Abbas Inläggningssill av fina urvattnade saltsillfiléer lägger du själv in i en klassisk 1-2-3-lag och smaksätter efter önskemål för att göra egen inlagd sill.

ANSJOVIS

Ansjovis är en inläggning där skarpsill kryddas och lagras i tunna. Efter 3-4 månaders mognad är det dags att filéa ansjovisen eller lägga den på burk. Produkten ansjovis ska inte förväxlas med arten ansjovis, som har det latinska namnet Engraulis encrasicolus.

5-MINUTERS SILL

Abba 5-minutersill är precis som det låter - färdig att smaksätta och ätas på bara 5 minuter. Det är en färdig inläggningssill som redans vattnats ur och kokats i 1-2-3 lag, så du behöver bara smaksätta den färdiga lagen eller hälla av och blanda med en krämig sås. Sillen kan ätas direkt, men smakar bäst om den får stå i kylen ett dygn.

BRA VAL MED ABBA

För Abba är det en självklarhet att jobba hållbart och bidra till ett långsiktigt och hållbart fiske. Bland annat har de beräknat klimatavtryck på alla sina produkter. Håll utkik efter stämpeln "lågt klimatavtryck"! Den finns på alla Abbas sillprodukter.

TIPS! Så får du bort sillukten från fingrarna:

Sillukt kan vara svår att få bort från händerna. Gnid in händerna med tandkräm, citron eller kaffe - det brukar ta bort lukten. Eller gnugga fingrarna mot rostfritt stål, det finns speciella ståltvålar att köpa i välsorterade köksaffärer.

Populära sillrecept

Abba Asiatisk sill i glas - neutral
Abba västerbottenssill NY 2021
Abba Enkel och snabb skärgårdssill 2021
Abba krämig romsill
ENKELT
Abba blinier med romröra
Abba fetaostsill
POPULÄRT
Abba wasabisell
Abba Vitlök- och basilikasill variant