I samarbete med Abba

Sill, strömming, matjes & ansjovis. Vad är vad?

Sill ligger svenskarna varmt om hjärtat, inte minst kring högtider. Det finns olika arter av sill i världens alla hav, men vilken sort gör man ansjovis av, vad är matjes och vad är skillnaden mellan inlagd sill och kryddsill?
Vi benar ut begreppen!

SILL
Sill är slank till formen och innehåller massor av nyttiga, omättade fetter som Omega 3 och D-vitamin. Sillen fångas under höst och vinter då fetthalten är den rätta. Genom olika beredningsmetoder får man fram de olika sillprodukterna saltsill, kryddsill och marinerad sill. Sillen fiskas i Norska havet, Nordsjön och havet kring Island.

SKARPSILL
Skarpsillen med det latinska namnet Sprattus sprattus, är en relativt liten fisk som bara blir upp till ca 17 cm lång. Skarpsillen lever i Skagerrak och haven kring England och Irland. Vi känner skarpsillen genom att den bereds till ansjovis.

SALTSILL
Saltsill blir det när sillen filéas färsk och därefter läggs i saltlake. Den här sillen är grunden till Abbas urvattnade sillfiléer - som du lägger in själv och skapar goda sillrecept av.

MATJESSILL
Det svenska namnet matjessill kommer från holländskans Maatjeshaaring och det lågtyska ordet Madjkeshering som betyder jungfrusill. Sillen fångas tidigt på hösten när den ännu inte är könsmogen och då den dessutom har rätt storlek och innehåller rätt fetthalt - som gör den perfekt att bli just matjessill. Lagen bereds som kryddsillens, vatten, kryddor, socker och salt.

KRYDDSILL
Kryddsill finns i två varianter där den ena lagras med maginnehållet kvar, exempelvis Lucullus gaffelbitar och den andra som filéas innan den lagras, exmepelvis Abbas olika matjessillar. Båda mognar i en lag bestående av vatten, kryddor, socker och salt.

MARINERAD SILL
När de flesta säger 'inlagd sill' menar de marinerad sill, det vill säga sill som filéats färsk och därefter mognar i en marinad av ättika och vatten. Smaksättningen i form av olika såser, krämiga eller klara, sker först när sillen läggs på burk. Abbas sillinläggningar på glasburk tillhör den här typen.

ANSJOVIS
Ansjovis är en inläggning där skarpsill kryddas och lagras i tunna. Efter 3-4 månaders mognad är det dags att filéa ansjovisen eller lägga den på burk. Produkten ansjovis ska inte förväxlas med arten ansjovis, som har det latinska namnet Engraulis encrasicolus.

STRÖMMING
Skillnaden mellan sill och strömming är främst språklig. Sill som lever i Östersjön, norr om Kalmar, kallas strömming och den på västkusten eller i Skåne kallas sill. Strömmingen är mindre och magrare än sillen, främst beroende på salthalten. En låg salthalt i havet ger en något mindre fisk. Abba använder inte någon fisk från Östersjön i sin produktion.

TIPS! Så får du bort sillukten från fingrarna:
Sillukt kan vara svår att få bort från händerna. Gnid in händerna med tandkräm, citron eller kaffe - det brukar ta bort lukten. Eller gnugga fingrarna mot rostfritt stål, det finns speciella ståltvålar att köpa i välsorterade köksaffärer.Populära sillrecept