I samarbete med Abba

Därför bör du äta fisk 3 gånger i veckan!

Fisk är näringsrikt och innehåller en stor mängd näringsämnen per gram. Här är svaret varför vi bör äta fisk tre gånger i veckan.

Fiskens Omega-3 är viktigare än vi tror för vår hälsa! Omega-3 är fleromättade och nyttiga fettsyror som är livsviktiga för kroppen. Kroppen kan inte själv producera Omega-3 vilket gör att det är extra viktigt att äta fisk. Feta fiskar som makrill, sardin, sill, anjovis och lax innehåller extra mycket Omega-3.

Omega-3 är bra för blodcirkulationen, sänker blodtryck och minskar risk för hjärt - och kärlsjukdomar, ökar mängden serotonin (må-bra-substans), bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl och hjärnans kapacitet förbättras. 

Livsviktiga vitaminer och mineraler

Fisk innehåller vitaminerna B12, D och E. Framförallt vitamin D är viktig för skelettet. De viktigaste mineralerna i fisk är jod och selen. Jod är också livsviktigt för oss, för lite jod kan ge störningar i sköldkörtelfunktionen. Selen är en antioxidant som är bra för immunförsvaret och som skyddar cellerna från fria radikaler. I Sverige har vi selenfattiga jordar, varför fisken ger ett särskilt viktigt tillskott. 
Fisk innehåller även zink och magnesium. Zink medverkar bl a syreomsättningen och immunförsvaret medan våra nerv och muskelceller är beroende av magnesium för att fungera.

Protein

Proteinet i fisk är högvärdigt, vilket innebär att det innehåller alla de essentiella aminosyror vi behöver för att bygga upp nya celler i kroppen. Dessutom håller det oss mätta längre. 

Vill du ha recept på enkla fiskrätter? Prova det ultimata receptet på Lax i ugn, fisksoppa med kokos och chili eller varför inte prova godaste fiskgratängen?

Läckra fiskrecept