I samarbete med Abba

Ansjovispaj med ost och primörer

10 röster
50 m
6-8
Ansjovispaj med ost och primörer
Foto: köket.se

Smakrik primörpaj med ansjovis, ost, sparris och polkabeta. En vacker paj att servera på påskbordet eller vårfesten!

Visa mer
50 m
6-8

Du behöver

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl smakrik ost, gärna parmesan
  • salt och svartpeppar
  • 125 g Grebbestads ansjovis (1 burk)
  • 1 msk spad från anjovisen
  • 1 knippe sparris
  • 0,5 rödlök

Topping

  • 1 polkabeta, tunt hyvlad
  • ärtskott
  • 1 ägg, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175 grader.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Hacka ner ansjovis i mindre bitar. Skär bort den grova delen av längs ner på sparrisen och hacka ner till mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Blanda ner ansjovis, spad, sparris och rödlök i fyllningen och häll upp i pajskalet.
  4. Lägg ut några hela sparrisar snyggt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt.
  5. Låt pajen svalna något och garnerna sedan med polkabeta, ärtskott och kokt ägg.
29 mars 2017
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept