I samarbete med Abba

Ansjovispaj med ost och primörer

50 m
6 - 8
Ansjovispaj med ost och primörer
Foto: köket.se
50 m
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 dl smakrik ost, gärna parmesan
  • salt och svartpeppar
  • 125 g Grebbestads ansjovis (1 burk)
  • 1 msk spad från anjovisen
  • 1 knippe sparris
  • 0,5 rödlök

Topping

  • 1 polkabeta, tunt hyvlad
  • ärtskott
  • 1 ägg, kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175 grader.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Hacka ner ansjovis i mindre bitar. Skär bort den grova delen av längs ner på sparrisen och hacka ner till mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Blanda ner ansjovis, spad, sparris och rödlök i fyllningen och häll upp i pajskalet.
  4. Lägg ut några hela sparrisar snyggt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt.
  5. Låt pajen svalna något och garnerna sedan med polkabeta, ärtskott och kokt ägg.
Kommentera receptet

Fler goda recept