Sparris

Sparris är bästa vårtecknet! Koka, grilla eller skjutsa in i ugnen och bara njut! Här har vi samlat tips och recept med både grön och vit sparris.

Koka grön sparris

Nedre delen av gröna sparrisar är träig, så bryt av några centimeter av foten där den knäcks naturligt. Koktid på grön sparris varierar efter hur tjock den är, men att sjuda i saltat vatten i ca 5 minuter brukar bli lagom. Testa med en potatissticka - det ska fortfarande vara lite motstånd när den är klar! Sjud gärna din sparris i en vid panna så de får sträcka ut sig ordentligt. Recept med grön sparris >>

Koka vit sparris

Den här rackaren behöver du skala! Ta en potatisskalare och börja nedanför knoppen så du får bort alla hårda fjäll. Ansa bort lite nedtill också, sen kan du lägga ner den i sjudande vatten. Vit sparris har lite längre koktid än sin gröna kompis, men även här kan du prova dig fram med sticka. Lite citron i kokvattnet gör gott! Recept med vit sparris >>

Färsk sparris håller sig ett par dagar i rumstemperatur och en vecka i kylskåp, men du kan också frysa den.

Visste du att grön sparris växer så här fint? Bara att skörda när de fått rätt längd. Vit sparris växer under jorden och skördas när knopparna tittar upp.

Foto (från Mandelmanns gård): Celilia Möller

För ännu mer sparriskoll, kika på Norbert Langs sparrisskola >>

Läs mer

Med grön sparris

Med vit sparris