Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka
Citronkokt sparris med brynt hasselnötssmör och skinka
12 ingredienser
20 m
"Färsk sparris är en av vårens främsta delikatesser. Det brynta nötsmöret lyfter rätten ytterligare." /Leif Mannerström
Ingredienser
Citronkokt sparris
- 12-15 vita sparrisar
- 2 citroner
- 1 l vatten (till kokning)
- 2 tsk salt
- ca 1 krm strösocker
- 2 msk smör
Brynt hasselnötssmör
- 1 dl hasselnötter, skalade
- 100 g smör
- 1 msk soja (kikkomansoja)
- ca 1 krm salt
Till servering
- 8 skivor lufttorkad skinka, tunna
- färsk körvel
Gör så här
Citronkokt sparris
- Skär bort den träiga delen längst ner på sparrisen. Skala sparrisen noggrant från knoppen och nedåt (spara gärna skalen till en soppa).
- Tvätta citronerna och skär av det yttre gula skalet med en potatisskalare, pressa ur saften i en skål.
- Koka upp vattnet i en kastrull med plats för sparrisen. Tillsätt salt, socker, smör, citronskal och -saft. Lägg ner sparrisen och sänk värmen. Koka på svag värme 5 minuter tills den mjuknar men har kvar tuggmotstånd. Känn efter med en potatissticka.
- Dra av kastrullen från värmen, fiska upp citronskalen och låt sparrisen dra några minuter i lagen.
Brynt hasselnötssmör
- Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna, strö över en nypa salt.
- Ta upp nötterna ur pannan och bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Lägg i nötterna igen och tillsätt en skvätt soja.
Till servering
- Lägg upp sparrisen på ett serveringsfat och slå hasselnötssmöret över, toppa med lufttorkad skinka och färsk körvel.