Råraka med sparris och hollandaise

Från Sverige Råraka med sparris och hollandaise
Foto: Köket.se

Råraka med sparris och hollandaise

11 ingredienser

45 min

Bjud på vårens godaste förrätt - krispig råraka med sparris och hollandaise! En lyxig vegetarisk förrätt på svenska råvaror i säsong.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Rårakor

  • 600 g fast potatis (Från Sverige)
  • smör, till stekning (Från Sverige)
  • salt

Hollandaise

  • 200 g smör (Från Sverige)
  • 3 äggulor (Från Sverige)
  • 1 msk citron, saften
  • 1 msk vatten
  • salt

Servering

  • 250 g grön sparris (Från Sverige)
  • 1 kruka färsk dill, hackad (Från Sverige)
  • 1 kruka färsk gräslök, hackad (Från Sverige)

Gör så här

Råraka

  1. Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan ordentligt, dela till 4 högar och salta.
  2. Stek till fyra rårakor, på medelvärme i generöst med smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor.

Hollandaise

  1. Smält smöret försiktigt i en kastrull till ca 50-55 grader.. Vispa ihop äggulor, citron och vatten i en annan liten kastrull och värm försiktigt tills det börjar tjockna.
  2. Vispa sakta sakta ner i det smälta smöret (förutom bottensatsen) i kastrullen med äggula. Smaka av med salt och ev. mer citron om det behövs.

Sparris

  1. Bryt av den nedre träiga delen av sparrisen. Koka upp vatten i en kastrull och salta. Koka sparrisen i 3-5 minuter, tills mjuk men med lite tuggmotstånd.
  2. Lägg upp sparrisen på rårakorna, häll över hollandaisesåsen och toppa med hackade örter.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Grön ärtsoppa med pepparrotsgrädde

Svensk mat – vad är det egentligen?

Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas - läs mer här!

Läs mer