Vit sparris med mousselinesås och rom
Vit sparris med mousselinesås och rom
13 ingredienser
30 m
Vit sparris med mousselinesås, rom och krasse är en härlig förrätt fyll av textur och smak.
Ingredienser
- 8 vita sparrisar
- salt
- citron
- smör
Mousselinesås
- 3 äggulor
- 400 g smör
- 1 dl grädde
- 0,5 citron, rivet skal
- tabasco
- salt
Servering
- krasse
- gräslök
- forellrom
Gör så här
- Skala sparrisen försiktigt och skär bort botten.
- Sätt på en kastrull med vatten till sparrisen. Tillsätt rikligt med salt, några droppar citron och en klick smör.
- Koka sparrisen 3-5 minuter beroende på storlek. Använd en lite kniv eller sticka för att se om den är klar. Jag gillar att det finns något motstånd kvar i kärnan av sparrisen.
- Häll försiktigt av vattnet och lägg sparrisen i en ren handduk och rulla ihop. Låt sparrisen ånga av sig i handduken medan du förbereder allt annat.
Mousselinesås
- Separera äggulorna och lägg dem i en rundbottnad kastrull eller bunke.
- Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna något.
- Vispa upp grädden och ställ åt sidan.
- Vispa äggulorna tills de är luftiga och tillsätt smöret lite i taget. När såsen börjar tjockna så ställ den åt sidan i vattenbad.
- Tillsätt rivet citronskal, en skvätt citron, tabasco och smaka av med salt. Såsen kan gärna ha en hög sälta och syra.
- Strax innan servering klickar du i grädden och vänder försiktigt ner den i såsen till en fluffig välbalanserad mousselinsås.
Servering
- Lägg sparrisen på en tallrik eller ett stort fat. Häll mousselinesås på mitten av sparrisen.
- Strö över fint skuren krasse och gräslök samt klicka på forellrom.