Vit sparris med brynt smörsås och löjrom

koket.se
Vit sparris med brynt smörsås och löjrom
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Vit sparris med brynt smörsås och löjrom

8 ingredienser

20 min

Delikatessen vit sparris kokas mjuk och serveras med en magiskt god och krämig sås på brynt smör och smetana med fräschör från citron. Toppa med löjrom och marconmandlar för extra lyx.

Prova även Catarinas recept Grön sparris med burrata och parmaskinka

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g vit sparris
  • 0,5 citron (skal till kokning)
  • 70 g smör
  • 2 dl smetana
  • 0,5 citron, finrivet skal

Topping

  • 30 g löjrom (eller annan rom)
  • marconamandel, salta
  • färsk körvel

Gör så här

  1. Skala och ansa den vita sparrisen.
  2. Koka upp vatten och en bit citronskal i en kastull eller djup stekpanna. Salta och låt småkoka.
  3. Lägg i sparrisen och låt småkoka ca 5-10 minuter. Tiden beror på hur tjock sparrisen är, den ska bli mjuk men ha lite kärna kvar, använd en sticka för att kontrollera.
  4. Bryn smöret under vispning i en mindre kastrull. Tillsätt smetana och vispa samman. Smaka av med salt, peppar och lite finrivet citronskal.
  5. Häll av sparrisen och lägg den på ett uppläggningsfat. Skeda på den brynta smörsåsen och toppa med löjrom, hackade marconamandlar och körvel.