Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Vit sparrissoppa
Foto: Martin Löf
Vit sparrissoppa
Betyg: 3.3 av 5 (75 röster)
75
Spara
Av:
Per Morberg
Från:
Den stora matresan
10
ingredienser
Se fler recept från
Den stora matresan
Fest
Förrätter
Soppa
Sparris
Vegetariskt
Välj rätt vego
Ingredienser
portioner
500 g vit sparris
5 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
3-4 små knipplökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vispgrädde
salt
peppar
0,5 citron, pressad
Till garnering
färsk bladpersilja
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Om nederdelen på sparrisarna känns torr och träig – skär av och kasta.
Skala sparrisarna noggrant, börja cirka 3 cm från toppen. Låt skalen koka i buljongen i 5 minuter för att ta vara på sparrissmaken.
Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan.
Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan.
Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar.
Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna.
Tillsätt vin, grönsaksbuljong och grädde.
Koka upp och rör om då och då. Sänk till svag värme och låt soppan sjuda i 10–15 minuter utan lock.
Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3–4 minuter.
Mixa soppan och smaka av med salt och peppar samt citronsaft.
Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över.
Garnera med persilja, servera och njut…
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut